G4 500mhz as file server?

Joined
Jan 15, 2006
Messages
534
Reaction score
10
Points
18
Your Mac's Specs
Mac Pro 2.66GHz Quad, 1GB RAM
I have been looking on ebay for a sub $150 computer to use as a file server. I would like to use a mac becuase they are very stable and low mantience.

For the price I am willing to pay I can get a 500mhz single G4 powermac with 512 MB of RAM. It will be hosting videos, music and documents. 4 computer will be using it.

Does this computer have the horsepower to do this? Will I need to upgrade the RAM?
 
Joined
Oct 10, 2004
Messages
10,345
Reaction score
597
Points
113
Location
Margaritaville
Your Mac's Specs
3.4 Ghz i7 MacBook Pro (2015), iPad Pro (2014), iPhone Xs Max. Apple TV 4K
The computer itself should be ok as long as you don't heavily task it. Trying to run multiple videos and/or music off it simultaneously may be an issue, it is just a 500 Mhz processor. Will this be a wired or wireless network?
 
Joined
Jan 15, 2006
Messages
534
Reaction score
10
Points
18
Your Mac's Specs
Mac Pro 2.66GHz Quad, 1GB RAM
currently its both, I would like to have all wired at some point.

As a test I put a video on an old pentium 3 500mhz laptop and it was 50% cpu with one computer watching the video, with 2 computers it was 100%.

Im guessing a G4 is faster than a P3. Also would upgrading the RAM help out?

Would you recomend I just get an old PC?
 
Joined
Oct 10, 2004
Messages
10,345
Reaction score
597
Points
113
Location
Margaritaville
Your Mac's Specs
3.4 Ghz i7 MacBook Pro (2015), iPad Pro (2014), iPhone Xs Max. Apple TV 4K
Adding RAM is always a good thing. Considering a CPU upgrade may be worthwhile if your going to be streaming video/audio.
 
Joined
Jan 15, 2006
Messages
534
Reaction score
10
Points
18
Your Mac's Specs
Mac Pro 2.66GHz Quad, 1GB RAM
What kind of RAM do G4 powermacs use? pc133?

If I upgraded the cpu I would buy a 1 ghz G4. If I remember correct all the powermacs with AGP graphics are capable of CPU upgrades, correct?

Lastly how much RAM do you recommend for a file server? How does a server use RAM, to cache recent files?
 
Joined
Oct 10, 2004
Messages
10,345
Reaction score
597
Points
113
Location
Margaritaville
Your Mac's Specs
3.4 Ghz i7 MacBook Pro (2015), iPad Pro (2014), iPhone Xs Max. Apple TV 4K
Yes, it's upgradeable, I think my old Sawtooth too PC-100, but PC-133 should be correct. I'd go with at least a Gig of RAM.
 
Joined
Jan 15, 2006
Messages
534
Reaction score
10
Points
18
Your Mac's Specs
Mac Pro 2.66GHz Quad, 1GB RAM
Yes, it's upgradeable, I think my old Sawtooth too PC-100, but PC-133 should be correct. I'd go with at least a Gig of RAM.

thank you so much for the help
 

Shop Amazon


Shop for your Apple, Mac, iPhone and other computer products on Amazon.
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon and affiliated sites.
Top