Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    SimpleTech 250GB Firewire Drive Problem!

    Member Since
    Aug 17, 2008
    Location
    Southeastern Connecticut shoreline
    Posts
    13
    Specs:
    PowerBook G4, 250GB HD, 1.25 GB ram, 1TB MyBook, 1TB SimpleTech, 250GB SimpleTech
    SimpleTech 250GB Firewire Drive Problem!
    I hope someone can help me out with this issue. For the last two years or so I have been using a SimpleTech 250GB Firewire external drive for back up. It has always performed flawlessly since the first time that I fired it up.

    This morning when I started it the drive spun up but no icon appeared on the desktop. I opened the HD window and the icon appeared in the left pane. When I clicked it I got a message informing me that the volume could not be found.
    Since I could not properly eject it without the icon I shut it off. Upon doing this I got the "device removal" message?

    I run the drive to my PowerBook G4 with OS 10.4.11. The drive is powered by the AC adapter and connected with the firewire. This is the same set up I have always used. Any thoughts?

    Thanks

  2. #2
    SimpleTech 250GB Firewire Drive Problem!
    hughvane's Avatar
    Member Since
    May 18, 2008
    Location
    Banks Peninsula, New Zealand
    Posts
    3,296
    Specs:
    MacMini 2.4, 8 Gb, OS 10.10 and 10.6; MacBook 2.4, 4 Gb, OS 10.6.8
    Have you tried the usual quick fix actions eg. swap firewire cable ends, try a new f/w cable, use a different f/w port on your PwrBk, power up your ext HD and THEN plug its f/w cable into your PwrBk?

    Then try repairing your permissions using Onyx or Disk Utility. You might also run a hardware test if you have the original Apple disks.

    If none of the above work, we can look further at other options.

  3. #3
    SimpleTech 250GB Firewire Drive Problem!

    Member Since
    Aug 17, 2008
    Location
    Southeastern Connecticut shoreline
    Posts
    13
    Specs:
    PowerBook G4, 250GB HD, 1.25 GB ram, 1TB MyBook, 1TB SimpleTech, 250GB SimpleTech
    Thanks
    It does not make sense to me but simply reversing the FW cable did it. Any idea as to why? I had unplugged and plugged them many times in the event that there was minor corrosion that needed to be worn off.

    A simple fix from the far side of planet, relatively speaking, of course. Thanks

  4. #4
    SimpleTech 250GB Firewire Drive Problem!
    hughvane's Avatar
    Member Since
    May 18, 2008
    Location
    Banks Peninsula, New Zealand
    Posts
    3,296
    Specs:
    MacMini 2.4, 8 Gb, OS 10.10 and 10.6; MacBook 2.4, 4 Gb, OS 10.6.8
    I recall reading several posts in a different Mac forum about external firewire devices not working properly. One of the gurus repeatedly responded with "swap cable ends" or "buy a new cable". Why does swapping ends work? My personal theory is physical seating characteristics. As you say, you've plugged and unplugged many times, and wear and tear ensues. Next time it happens, consider a new cable. Pleased to read that things are working again.

  5. #5
    SimpleTech 250GB Firewire Drive Problem!

    Member Since
    Aug 20, 2008
    Posts
    1
    Problem of my own, Same Drive...
    I just bought a SimpleTech 250GB External HD (Cheyenne color, if you must know) that doesn't show up on any of the Macs I've tried it on. Even tried 2 or three different USB cables while doing it. SimpleTech says the drive should be recognized by my MacBook, but it just isn't. Works fine on any PC though.

    Tried the MacFuse program, but seeing as how the laptop won't recognize the HD, it's a bit useless. Any help to make the laptop show the HD?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. SimpleTech External Hard Drive Problem
    By LettuceNTubes in forum Other Hardware and Peripherals
    Replies: 1
    Last Post: 12-05-2010, 11:17 AM
  2. Problem with external firewire drive
    By jazzdoc007 in forum Other Hardware and Peripherals
    Replies: 0
    Last Post: 06-20-2008, 10:27 AM
  3. Problem with external firewire drive and iMac G3
    By erp4599 in forum Movies and Video
    Replies: 2
    Last Post: 01-30-2008, 09:36 PM
  4. Problem with Prolific PL3507 firewire drive
    By docinsano in forum Other Hardware and Peripherals
    Replies: 1
    Last Post: 06-09-2007, 09:35 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •