Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    final cut pro A/V out of sync

    Member Since
    Sep 29, 2009
    Posts
    70
    i opened some .mov files that were completely in-sync when viewed with quicktime player, but when i opened in final cut and then in the viewer, they started out in-sync but gradually got worse;
    this happened once before but was solved when i figured out to use non-dropframe time, i also set the frame offset from 4 to 0 but that did not help even after restarting the program;
    the A/V was captured using the same device that has a fairly bad A record (16khz i think) but the camera is a 10.1 mp HD
    should i configure to match the camera?
    if so, where?
    and if i use a clip within this movie from another source do i need to change these settings again?
    this has not been an issue in previous projects

    its like sometimes the clips from this camera work fine;
    i edit them like 8 stacks deep in the timeline, 10 min worth of straight capture;
    then i have a clip that worked fine in the camera and quicktime, just like the other clips, but suddenly this specific clip is out of sync when i open it in viewer;
    this is maddening;

  2. #2
    final cut pro A/V out of sync
    BenB's Avatar
    Member Since
    May 22, 2009
    Location
    Southeast Louisiana
    Posts
    144
    What are your hardware and hard drive specs/config?
    What camera are you using?
    Apple Certified Master Trainer
    bbalser.com
    FCPXProUniversity.com
    LouisianaCajunCutters.org

  3. #3
    final cut pro A/V out of sync

    Member Since
    Sep 29, 2009
    Posts
    70
    hardware specs/config
    seq and capture presets are dv ntsc 48 khz
    i am using the internal HD right now, because i am waiting to get a good external;
    its the fujitsu 250 gb and for some reason disk utility is not showing me the read speed but i thought i read before it was 5400, but not sure;
    i have about 100 gigs free on it and my ram is 2 gigs of 1066 mhz ddr3
    the camera shoots HDV at 30 fps but i think captures audio at 16 khz;
    not sure if this is accurate as i am piecing together info from a bunch of different sources;
    i cant even find info on the video capture specs on the kodak site

  4. #4
    final cut pro A/V out of sync
    BenB's Avatar
    Member Since
    May 22, 2009
    Location
    Southeast Louisiana
    Posts
    144
    You can NOT use the system drive to edit on, period. Get an external FW800 drive, or add an additional internal drive, not sure, as you didn't tell me what Mac you're using. eSATA drives are best for HDV work (Long-GOP puts extra stress on CPU's and drives). You also want 4GB RAM if you can get it. 2GB is Apple's stated minimum, but the more tracks of video and audio you stack up, the more RAM you'll want. FCP will eat up 4GB RAM, the OS will eat up 4GB RAM, so get 8GB RAM if you are able. But 4GB min for what you're doing. And external FW800 drive (Other World Computing .com has great ones) is a MUST HAVE for an FCP system. All media MUST go on the second drive, and a 7200rpm speed at that. Get a 1TB drive, cause with the cheap prices of drives these days, anything smaller is a waste of money. And with video, you'll eat up that space FAST.

    Also remember ALL hard drives on ANY computer system needs to have at least 10-15% of it total capacity free, or your system will start to crap out.

    This is because the app and OS eat up all the HDD bandwidth there. And the media will eat up all the bandwidth on the second drive. Remember, 1-2 video streams for each track of video, another stream when you start adding transitions and such. The media portion eats up tons of bandwidth and CPU power.

    Here's another problem I see, you're shooting HDV, but you're capturing at SD settings? I know that doesn't work, so you must have the camera in SD mode, not HDV mode. Which is fine, but you're working with SD (NTSC-DV is standard definition), not HDV.
    Apple Certified Master Trainer
    bbalser.com
    FCPXProUniversity.com
    LouisianaCajunCutters.org

  5. #5
    final cut pro A/V out of sync

    Member Since
    Sep 29, 2009
    Posts
    70
    thanks for the info
    nice reply, most informed answer i have gotten in a few posts;
    i am using the unibody 13" currently with 2g ram, 250g hd with about 100g free, i just got an external that i set to scratch on;
    the external supports firewire, but as i am sure you know, only the pro supports firewire AFAIK; (7200rpm)
    it is using usb 2.0 at least, which i have read will transfer about as fast as firewire 600 i believe; (60mbps i think)
    i am not sure what changed exactly, but when googling within posts that are as recent as a few months ago, supposedly usb 2.0 is okay for video now, as opposed to a year or so ago, when everyone said it just didnt work;
    i have used usb 2.0 externals in the past for some projects that used the same HD camera and stacked about 5 timeline slots deep of overlayered video;
    it worked fine;
    i didnt know what AV settings though to match with the camera, went to the website and couldnt find much info on the capture rate other than the fact that it is HD;
    do you have any idea what mode i should try?
    i dont seem to be able to put the camera in SD mode;

  6. #6
    final cut pro A/V out of sync
    BenB's Avatar
    Member Since
    May 22, 2009
    Location
    Southeast Louisiana
    Posts
    144
    USB does NOT have the "sustained" data rate of FW400 or FW800, and is NOT recommend for video editing at all. Apple's own specs are FW400 min. If you're on a newer Mac, you'll want FW800 for video work, or you'll eventually run into problem.

    4GB RAM for sure! Upgrade that RAM when you can, the more the better. And video editing MUST have a 7200rpm drive, or again, you'll eventually run into problems.
    Apple Certified Master Trainer
    bbalser.com
    FCPXProUniversity.com
    LouisianaCajunCutters.org

  7. #7
    final cut pro A/V out of sync

    Member Since
    Sep 29, 2009
    Posts
    70
    cool...
    okay so upgrading ram to 4 gig;
    got the external 500 gig drive at 7200 rpm;
    it supports firewire but my macbook (not pro) does not;
    is it possible to maybe splice the sata drive in the machine so it is running two hard drives?
    like a ribbon 2 to 1 adapter or something;
    not sure if this is possible or, if it is, the bandwidth would be slower than using it for one drive;
    i have read that the 2 to 1's exist but i dont know if that is for the micro size found in the unibody;
    basically is there any other option with the unibody non-pro;
    doesnt seem to be;

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Is final cut pro compatible with final cut express
    By burnedfaceless in forum Music, Audio, and Podcasting
    Replies: 0
    Last Post: 03-05-2013, 01:57 PM
  2. audio issues in final cut pro X(not in sync)
    By rockermate in forum Movies and Video
    Replies: 0
    Last Post: 09-24-2012, 09:48 AM
  3. Final Cut Pro audio sync problems
    By drumkey87 in forum OS X - Apps and Games
    Replies: 0
    Last Post: 12-28-2010, 01:56 AM
  4. is final cut express 4 good for learning final cut pro?
    By the editor1411 in forum OS X - Operating System
    Replies: 1
    Last Post: 05-12-2010, 02:39 PM
  5. Final Cut Pro or Final Cut Express.....whats the diffrence???
    By jamieemm in forum OS X - Apps and Games
    Replies: 1
    Last Post: 12-10-2006, 11:55 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •