Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Duncancm
    Guest
    Airport disconnects after entering "sleep" mode
    Hi all - This is my first post here. I (like most here probably) are a bit of a mac aficionado! Of course the catalyst of my joining is a problem that has me stumped. Help would be appreciated.

    I have a core duo imac with the airport extreme (802.11g) card, OSX 10.4.8, and airport admin utility 4.2.3. I use an airport express base station to hook up to my cable modem. Connectivity is fine and all, but for whatever reason, when I boot my mac up or 'awake' it from 'sleep' mode, the airport does not reconnect. I have to click along the top bar and reselect my network. This has gotten quite annoying and I cannot for the life of me see any settings in the airport admin utility to fix this. It used to automatically log onto my network.

    Does anyone have a suggestion? Thanks for the help in advance,

    Chris

  2. #2
    Airport disconnects after entering "sleep" mode
    dtravis7's Avatar
    Member Since
    Jan 04, 2005
    Location
    Modesto, Ca.
    Posts
    28,481
    Specs:
    iMac late 2007 10.11.b4, iMac 2008 10.10.5, Macbook2007 10.7.5, Mac Mini 10.7.5, iPhone 3GS Note 8!!
    Open System Preferences and click on Network then on Airport. You will see what is in the picture below. Change it from Automatic to Preferred Networks and be sure the one you connect to it on the top of the list if there is more than one. If nothing shows hit the + and add the SSID of your WiFi Router. It should then always connect. Give it a try as it worked here.
    Attached Images Attached Images

  3. #3
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Oct 04, 2006
    Posts
    19
    I would just like to say, I came here to post the same question, so it was cool to see it answered in such an easy way for me to understand.

    thanks! :spook: happy halloween

    Quote Originally Posted by dtravis7
    Open System Preferences and click on Network then on Airport. You will see what is in the picture below. Change it from Automatic to Preferred Networks and be sure the one you connect to it on the top of the list if there is more than one. If nothing shows hit the + and add the SSID of your WiFi Router. It should then always connect. Give it a try as it worked here.

  4. #4
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Oct 04, 2006
    Posts
    19
    hope it works, i actually just tried it and it didnt...ill come back and keep you updated.

  5. #5
    Airport disconnects after entering "sleep" mode
    dtravis7's Avatar
    Member Since
    Jan 04, 2005
    Location
    Modesto, Ca.
    Posts
    28,481
    Specs:
    iMac late 2007 10.11.b4, iMac 2008 10.10.5, Macbook2007 10.7.5, Mac Mini 10.7.5, iPhone 3GS Note 8!!
    it worked here on my systems, ibook G4 and iMac G5 all with the latest updates. Some have had Airport issues since the last update.

  6. #6
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Oct 04, 2006
    Posts
    19
    cool, i made some other changes. i have an imac with intel whatever...im still learning.

  7. #7
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Oct 04, 2006
    Posts
    19
    nope, still not working...it always disconnects on me

  8. #8
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Jul 22, 2003
    Location
    Hamilton College
    Posts
    6,999
    Specs:
    20" iMac C2D 2.16ghz, 13" MacBook 2.0ghz, 60gb iPod vid, 1gb nano
    Quote Originally Posted by bimmernate View Post
    nope, still not working...it always disconnects on me
    It will always disconnect when you put the machine to sleep, you can't stop that from happening. The issue that was resolved in this thread was the autoreconnecting after awakening
    Don't forget to use the new User Reputation System

  9. #9
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Oct 04, 2006
    Posts
    19
    Thats my issue seemingly. any more suggestions

  10. #10
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Jul 16, 2006
    Posts
    103
    i have the same problem. But it used to autoconnect when i turn it on from off or sleep, now I have to do it manually. Help!

  11. #11
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    May 27, 2006
    Location
    Concord, NC
    Posts
    445
    Specs:
    Macbook Pro 17" 2.6GHz 4GB RAM
    For some reason, this works (maybe all steps aren't necessary):
    1. Delete your connection.
    2. Change your SSID and WAP or WEP key (to prevent it from pulling old settings possibly), slightly changing it is fine.
    3. Add your connection.

    This has worked for me twice- I don't know the root cause of the problem, though.

  12. #12
    Duncancm
    Guest
    Hi all,

    Sorry busy week - anyway, I tried the first above suggestion and I am still not being reconnected. Someone mentioned above that it disconnects when put to sleep, I understand that. My issue (as I suspect is the others) is that it wont REconnect when I awake it or just start it up for the first time.

    I will try to reconfigure my airport like suggested. It is weird though that this just started happening. I wonder if it was after an OSX or airprt software update? I honestly cant remember?

    Anyone else having issues?

    Thanks to all for the help, responses, and suggestions.

    - Chris

  13. #13
    Airport disconnects after entering "sleep" mode

    Member Since
    Oct 04, 2006
    Posts
    19
    Ok^^^^
    Mine also just started doing this, and I dont know why. its a good point, maybe we need to maek an upgrade or somthing, but its getting annoying.
    Thanks guys.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 07-15-2015, 04:28 PM
  2. Restoring "poofed" folder to dock / Entering Time Machine problem
    By Smart in forum OS X - Operating System
    Replies: 4
    Last Post: 05-21-2012, 01:25 PM
  3. "No Service", "Searching" errors on iPhone only when connecting to AirPort Extreme
    By MacPastor in forum iPhone Hardware and Accessories
    Replies: 1
    Last Post: 09-22-2011, 04:46 AM
  4. 15" 2.4 doesnt stay in SLEEP MODE, repaired 3 times!
    By hellspcangel911 in forum Apple Notebooks
    Replies: 2
    Last Post: 08-28-2009, 11:19 PM
  5. Mac Pro not entering sleep mode
    By watherton in forum OS X - Operating System
    Replies: 0
    Last Post: 07-29-2007, 11:50 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •