Results 1 to 5 of 5
  1. #1


    Member Since
    Dec 27, 2007
    Location
    Lancashire, UK
    Posts
    8
    Specs:
    20" iMac, 2.4Ghz, 2Gb RAM, 320Gb HDD, 500Gb Iomega ext. HDD for Time Machne
    Unhappy Time Machine drive mounted and working, but no Desktop Icon?
    Hi, I'm new to macs after spending many years fiddling with Windows and Linux in the IT industry, but I'm loving it so far - I bought an iMac 2 weeks ago and I'm very happy with it.

    Anyway, I don't know if this is a bug or an intentional feature -

    I went out and bought a 500Gb external HDD so that I could use Time Machine. Plugged it in, found and mounted it fine, Icon appears on the desktop for the mounted volume, I name it, Time Machine asked if I wanted to use that drive for backups so I chose yes. The icon changes from the standard Orange firewire icon to a Time Machine icon, it creates the initial backup and everything is fine.

    This worked fine a couple of days, but now when I reboot or turn the ext HDD on, I get no icon on my desktop yet Time Machine still works fine, and it is still mounted in /Volumes and I can navigate using the terminal no problem?

    Does the Time Machine icon hide itself delibrately, or has something screwed up? If the Time Machine drive does hide itself, why change it's Icon to a special Time Machine backup-drive icon?

  2. #2

    smartyMAC's Avatar
    Member Since
    Jun 21, 2007
    Location
    Land of Rising Sun
    Posts
    337
    Specs:
    MB White 160GB, 2GB RAM,
    Open Finder preferences and check if you have enabled the option to show the external media on the desktop. If not, check the box, it will appear instantly.

  3. #3


    Member Since
    Dec 27, 2007
    Location
    Lancashire, UK
    Posts
    8
    Specs:
    20" iMac, 2.4Ghz, 2Gb RAM, 320Gb HDD, 500Gb Iomega ext. HDD for Time Machne
    In Finder preferences I do have external media ticked and my USB pen drives appear fine

  4. #4

    walmartconnect's Avatar
    Member Since
    Oct 13, 2006
    Location
    Blacksburg, VA
    Posts
    724
    Specs:
    13'' Macbook w/ 2Ghz Core Duo, 2GB DDR2, 250GB HD, 10.5.4. iPod Touch.
    During the first day of my time-machine usage I had a similar problem. Honestly I didnt feel like troubleshooting any more than you have so I simply reformatted the drive. No problems since. I wish that I could be of more help.
    One last push!

  5. #5


    Member Since
    Dec 27, 2007
    Location
    Lancashire, UK
    Posts
    8
    Specs:
    20" iMac, 2.4Ghz, 2Gb RAM, 320Gb HDD, 500Gb Iomega ext. HDD for Time Machne
    Did you just reformat the Time Machine drive, then start over again with TM?

    I don't mind doing that if it solves my problem, was just curious as to why it had happened, but I'm happy if I can get it working!

    Perhaps it had something to do with me renaming the drive after selecting it to be used with Time Machine.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Can't get mounted drives on Desktop, no customized icon
    By c4macosx in forum Switcher Hangout
    Replies: 2
    Last Post: 03-07-2013, 10:46 PM
  2. Time machine fails to see mounted disk after every reboot
    By Mike in Portlan in forum OS X - Operating System
    Replies: 2
    Last Post: 12-09-2012, 04:36 PM
  3. time machine error: the backup disk image could not be mounted
    By nick_harambee in forum OS X - Operating System
    Replies: 0
    Last Post: 01-06-2009, 01:02 PM
  4. Ugh... Time Machine icon on a non-Time Machine drive?
    By Mario in forum OS X - Operating System
    Replies: 5
    Last Post: 09-19-2008, 01:28 AM
  5. time machine drive not showing on desktop
    By mindlessman615 in forum OS X - Operating System
    Replies: 5
    Last Post: 02-23-2008, 08:19 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •