New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus Advice and insight from world-class Apple enthusiasts Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
Switcher Hangout The place for switchers to discuss their new machines, and how to work with OS X. General support can be had here for newbie stuff, like "How do I restart my new iMac?" :)

g4 won't boot


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
charliemak

 
charliemak's Avatar
 
Member Since: Sep 03, 2009
Posts: 12
charliemak is on a distinguished road
Mac Specs: g4 400 boosted to 133mhz ,macbook3,1 2.2 Ghz, macbook 5,1 2.4Ghz

charliemak is offline
hey everybody
i'm a newbie and would like to say thanks for the cool site. now here is my delema. i have a g4/400 bumped to 133 mhz single, os 10.41. it worked fine until i accidently pulled the external firewire (while running) and now i can't boot up. not even from an external drive. i was in the process of doing some disk maintenance and was informed by disk utilities that my internal cd rom had some bad blocks. that is when the accident took place. now, when i try to start up the cpu it turns on, the apple screen appears, while the loading icon wheel spins for a couple of min. and then the computer shuts down completely. i've tried holding down the c button (during start-up) with the system install cd in the internal cd rom (didn't work) also tried with external usb drive (didn't work) it won't start-up on any of my emergency software either (norton utillies, techtool) what is my next step?
no cash for klunkers jokes please i really need help
QUOTE Thanks
Collin Bl

 
Collin Bl's Avatar
 
Member Since: Apr 07, 2009
Location: Napier NZ
Posts: 3,282
Collin Bl is a jewel in the roughCollin Bl is a jewel in the roughCollin Bl is a jewel in the rough
Mac Specs: 27 iMac i5, MBP 13 & iMac 20, 2TB dual TC, AppleTV, iPh4S

Collin Bl is offline
Have a shot at resetting PRAM - link here for INtel - but it should lead u to PPC link
QUOTE Thanks
Collin Bl

 
Collin Bl's Avatar
 
Member Since: Apr 07, 2009
Location: Napier NZ
Posts: 3,282
Collin Bl is a jewel in the roughCollin Bl is a jewel in the roughCollin Bl is a jewel in the rough
Mac Specs: 27 iMac i5, MBP 13 & iMac 20, 2TB dual TC, AppleTV, iPh4S

Collin Bl is offline
As u r posting you have access to another computer - if it is a Mac then start the G4 in Target mode and link to other with Firewire then do an archive and install onto the G4 HD
QUOTE Thanks
charliemak

 
charliemak's Avatar
 
Member Since: Sep 03, 2009
Posts: 12
charliemak is on a distinguished road
Mac Specs: g4 400 boosted to 133mhz ,macbook3,1 2.2 Ghz, macbook 5,1 2.4Ghz

charliemak is offline
collin Bl
thanks. i tried to zapp the pram to no avail. i'm going to try your other suggestion just as soon as i figure out how. i'm checking on that procedure now.
thanks
QUOTE Thanks
harryb2448

 
harryb2448's Avatar
 
Member Since: Nov 28, 2007
Location: Nambucca Heads Australia
Posts: 17,767
harryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i5 2.7GHz, 16GB memory, OS X.10

harryb2448 is online now
Disconnecting Firewire has corrupted something. Boot from your Tiger disc by inserting disc, rebooting and hold down 'C' as soon as you hear the chimes. Go to Utilities in the men u bar, Select Disk Utility and run Repair Disc. Take it you are not using a silver/grey Tiger disc, but the black full install disc, as system restore discs are very much machine specific and will work only with the computer it came from. If all is well run Repair Permissions.

If she wont boot still , try holding down option and see if you can find the drive
QUOTE Thanks
charliemak

 
charliemak's Avatar
 
Member Since: Sep 03, 2009
Posts: 12
charliemak is on a distinguished road
Mac Specs: g4 400 boosted to 133mhz ,macbook3,1 2.2 Ghz, macbook 5,1 2.4Ghz

charliemak is offline
collin Bl
i attempted the target mode start of the G4 with my map book 2.2 ghz 4 GB
but it did not work. the g4 shut down like i described before.
thanks for the effort.
c
QUOTE Thanks
Collin Bl

 
Collin Bl's Avatar
 
Member Since: Apr 07, 2009
Location: Napier NZ
Posts: 3,282
Collin Bl is a jewel in the roughCollin Bl is a jewel in the roughCollin Bl is a jewel in the rough
Mac Specs: 27 iMac i5, MBP 13 & iMac 20, 2TB dual TC, AppleTV, iPh4S

Collin Bl is offline
Have not used this but might be worth a try here
QUOTE Thanks
charliemak

 
charliemak's Avatar
 
Member Since: Sep 03, 2009
Posts: 12
charliemak is on a distinguished road
Mac Specs: g4 400 boosted to 133mhz ,macbook3,1 2.2 Ghz, macbook 5,1 2.4Ghz

charliemak is offline
thanks collin Bl for the tip. i'm trying harryb2448 suggestion and so far so good. by holding down the option at startup i have the option as to which disk to startup on. it wouldnt start on my 10.5 so i'm waiting 4 a friend to bring a 10.4 disk over. i'd like to thank you both for the help. i'll let you know what happens.
c
QUOTE Thanks
charliemak

 
charliemak's Avatar
 
Member Since: Sep 03, 2009
Posts: 12
charliemak is on a distinguished road
Mac Specs: g4 400 boosted to 133mhz ,macbook3,1 2.2 Ghz, macbook 5,1 2.4Ghz

charliemak is offline
ok after the long weekend and lots of overtime at work i finally got back to my G4. it's up and running. i did it with diskwarrior. i recovered my files to another drive but i'm having a problem figuring where are the files located that allow me to use the internet. my airport icon is grayed out and i think if i put those files where there are supposed to be (where ever that is) then i could bring this whole thing to an end.
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« How To: Resize Mp3 Files (Make The Smaller) | New IMAC & Forum Member »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Boot Camp cannot partition / Bootdisk failing mmav OS X - Operating System 3 09-24-2008 04:26 PM
Can You Install Boot Camp AFTER Parallels? bluto00 Running Windows (or anything else) on your Mac 2 11-03-2007 10:34 PM
Macbook - Linux triple boot issues - HELP jhquest Running Windows (or anything else) on your Mac 2 10-02-2007 10:55 PM
G4 MDD will only boot from firewire bovey Apple Desktops 2 08-29-2007 09:24 AM
Can't boot from cdrom rickenbacherus Other Hardware and Peripherals 2 07-31-2003 04:18 PM

All times are GMT -4. The time now is 05:23 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?