New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus Advice and insight from world-class Apple enthusiasts Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
OS X - Operating System General OS operation information and support

Mac Pro - Using the X11 server


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
stiko

 
Member Since: Feb 08, 2007
Posts: 2
stiko is on a distinguished road

stiko is offline
Hi everybody,

i installed the X11 server on MAC OS 10.3.9 but when i dpouble click on the icon of X it does nothing.

i read the FAQ of the site X.org and i did all the command listed there but i didnt find the problemthe error that figures in the terminal is :

Code:
Karl-Facredyns-Computer:~ toto$ startx

XFree86 Version 4.3.0 / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6600)
_XSERVTransSocketINETCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running

Fatal server error:
Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running
   OsVendorFatalError
   AbortDDX
Quitting XDarwin...
giving up.
xinit:  No such file or directory (errno 2):  unable to connect to X server
xinit:  No such process (errno 3):  Server error.
Karl-Facredyns-Computer:~ toto$ xeyes
Error: Can't open display:
Karl-Facredyns-Computer:~ toto$ free
-bash: free: command not found
Karl-Facredyns-Computer:~ toto$ df
Filesystem              512-blocks     Used    Avail Capacity  Mounted on
/dev/disk0s3              77903136 48985360 28405776    63%    /
devfs                          186      186        0   100%    /dev
fdesc                            2        2        0   100%    /dev
<volfs>                       1024     1024        0   100%    /.vol
automount -nsl [283]             0        0        0   100%    /Network
automount -fstab [294]           0        0        0   100%    /automount/Servers
automount -static [294]          0        0        0   100%    /automount/static
/dev/disk1                  509976   456148    53828    89%    /Volumes/HASSOUN
/dev/disk2s3                228952   125720   103232    55%    /Volumes/X11 Update 2006
/dev/disk3s2                 21568    19752     1816    92%    /Volumes/X11 Extension
If somebody has an idea, hints it would be great.

Thank you for your help and have a nice day.

thx
QUOTE Thanks
rman

 
rman's Avatar
 
Member Since: Dec 24, 2002
Location: Los Angeles, California
Posts: 12,591
rman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud ofrman has much to be proud of
Mac Specs: 2 x 3.0GHz Quad-Core, 6GB OS X 10.6.8 | 15in MacBook Pro 2.2GHz OS X 10.6.8 | 64GB iPad 2 WiFi

rman is offline
What is it you are trying to do? If I remember correctly, the xstart application will start a windowing environment like Apples Aqua. xeyes is the little application that places a set of eyes on the screen.

I believe you want to run the X11 application.

Life isn't about waiting for the storm to pass, It's about learning to dance in the rain!
QUOTE Thanks
Amen-Moses

 
Member Since: Apr 25, 2003
Location: The home of the free and the land that did for Braveheart.
Posts: 1,301
Amen-Moses is just really niceAmen-Moses is just really niceAmen-Moses is just really niceAmen-Moses is just really nice
Mac Specs: 24"iMac, 15"MB-Pro, MacBook, G4 iMac, PM G5 2x2Ghz, G4 iBook & Some PCs

Amen-Moses is offline
Go to the OS X software download pages at the apple site and download gimpshop, that uses X11 and will show you if it is working correctly.

If you want to use the X server from a terminal window you need to set the DISPLAY environment variable.

i.e
export DISPLAY=<hostname>:0.0
xeyes

Your hostname appears to be "Karl-Facredyns-Computer".

Amen-Moses
QUOTE Thanks
cazabam

 
cazabam's Avatar
 
Member Since: Jun 06, 2006
Posts: 1,153
cazabam is a glorious beacon of lightcazabam is a glorious beacon of lightcazabam is a glorious beacon of lightcazabam is a glorious beacon of lightcazabam is a glorious beacon of lightcazabam is a glorious beacon of light
Mac Specs: MacBook 2.0GHz White, 512MB RAM, 60GB HDD

cazabam is offline
The X.org site won't necessarily help you a great deal with Apple's X11 implementation, because the one for OS X is wrapped in a Bundle and so doesn't follow the normal rules. To start it, you should go into Applications -> Utilities and double click the X11 icon. You should then either set the DISPLAY variable (usually just setting it to :0.0 is enough, you don't need the hostname for local servers) or right click on the X11 icon in the Dock and select Applications->Xterm for an X specific terminal.
QUOTE Thanks
stiko

 
Member Since: Feb 08, 2007
Posts: 2
stiko is on a distinguished road

stiko is offline
Quote:
Originally Posted by cazabam View Post
The X.org site won't necessarily help you a great deal with Apple's X11 implementation, because the one for OS X is wrapped in a Bundle and so doesn't follow the normal rules. To start it, you should go into Applications -> Utilities and double click the X11 icon. You should then either set the DISPLAY variable (usually just setting it to :0.0 is enough, you don't need the hostname for local servers) or right click on the X11 icon in the Dock and select Applications->Xterm for an X specific terminal.
i set the display environement but its gives me the same error, i tried to insall GimpShop but it didnt work due to X11 non funtionality.as i dont have the cd installation for mac that contain the X11 server i downloaded the it froml the mac site:

http://www.apple.com/support/downloa...formacosx.html

so i dont know wats the problem because when i double click on X11 in the application-> utilities it gives me nothing.
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« My OS X crashed (with style) ? | Installing Tiger on g4 »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Windows 2003 File Server & Quark kegwell OS X - Operating System 0 01-15-2007 02:35 PM
Would you buy an Apple file server? kaidomac Other Hardware and Peripherals 3 10-28-2006 04:53 PM
Do I need Mac OS X Server? CYearbook Schweb's Lounge 5 10-10-2005 09:02 AM
eMac as a Server? lokerd Other Hardware and Peripherals 11 09-13-2004 10:53 PM
Apple Updated X11 Beta schweb Apple Rumors and Reports 1 03-17-2003 05:55 PM

All times are GMT -4. The time now is 08:49 AM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?