New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus Advice and insight from world-class Apple enthusiasts Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
OS X - Operating System General OS operation information and support

Mono audio after startup


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
stern

 
Member Since: Mar 23, 2013
Posts: 5
stern is on a distinguished road

stern is offline
I'm using OSX 10.6. After startup the audio is set to mono in the Universal Access in System Preferences. I perfer stereo audio and have to uncheck the "play stereo audio as mono" box. I would rather not have to go in and switch this every time I boot up. How can I get this to default to stereo audio after startup?
QUOTE Thanks
rabbitjetta

 
rabbitjetta's Avatar
 
Member Since: Nov 08, 2010
Location: Indiana
Posts: 940
rabbitjetta is on a distinguished road
Mac Specs: 13" Retina Pro, iPhone 5, iPad 4, iPod touch 3-5, iMac 27

rabbitjetta is offline
Have you checked your startup items? See if anything there is causing it to happen, maybe try resetting the PRAM reset, Shut down your Mac.
Locate the following keys on the keyboard: Command (⌘), Option, P, and R. You will need to hold these keys down simultaneously in step 4.
Turn on the computer.
Press and hold the Command-Option-P-R keys before the gray screen appears.
Hold the keys down until the computer restarts and you hear the startup sound for the second time.
Release the keys.
QUOTE Thanks
stern

 
Member Since: Mar 23, 2013
Posts: 5
stern is on a distinguished road

stern is offline
I tried resetting the PRAM and disabling all startup items to no avail. Anything else I can try?
QUOTE Thanks
rabbitjetta

 
rabbitjetta's Avatar
 
Member Since: Nov 08, 2010
Location: Indiana
Posts: 940
rabbitjetta is on a distinguished road
Mac Specs: 13" Retina Pro, iPhone 5, iPad 4, iPod touch 3-5, iMac 27

rabbitjetta is offline
I personally do not know of anything else that I would try, maybe someone else can help you with it, sorry I couldn't help. Have you tried reinstalling OS X?
QUOTE Thanks
stern

 
Member Since: Mar 23, 2013
Posts: 5
stern is on a distinguished road

stern is offline
Thanks for your help - I'll try reinstalling the OS
QUOTE Thanks
stern

 
Member Since: Mar 23, 2013
Posts: 5
stern is on a distinguished road

stern is offline
Reinstalling the OS didn't work but I (accidentally) fixed this problem by deselecting mono sound in Universal Access preferences, selecting a different sound output device in sound preferences, rebooting and then switching back to the built in audio output. Now boots to stereo audio. Don't ask my why this worked, just know that it did.
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« PowerBook G4 12in OS restore | Trash »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Help Please! - Need Line In Audio whilst Mini Display Port Input is displayed mscoates29 OS X - Operating System 0 06-02-2011 09:04 PM
Mono sound when detaching audio melfverson Movies and Video 0 05-20-2011 02:40 AM
Just How Secure Are the 'Reset Safari' & 'Erase Free Space' Facility? scoot OS X - Operating System 3 05-30-2007 05:28 PM
Help! Can't get Cube to boot. Jeff Other Hardware and Peripherals 31 04-28-2007 11:19 PM
Correcting audio synch issues after swapping audio stream eyeofnewt Movies and Video 0 03-26-2007 01:13 PM

All times are GMT -4. The time now is 12:32 AM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?