New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus Advice and insight from world-class Apple enthusiasts Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
OS X - Operating System General OS operation information and support

imovie 09 crashing issue - please help!


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
innerfunk

 
Member Since: Jan 25, 2010
Posts: 2
innerfunk is on a distinguished road

innerfunk is offline
Hi There

I am a newbie to digital technology so I hope this makes sense....

I have a major issue with imovie 09... the movie I have been making for the past year which is now 25 minutes long crashed a few times - this happened after I downloaded a nokia phone transfer application to transfer the videos from my phone to the computer. I am not sure if this has anything to do with imovie crashing however, once I removed the videos from iphoto, imovie at least opened up again. Currently I can still play my movie in the viewer in imovie if i hit the spacebar, there are lots of weird speeded up sounds and noise issues but the clips are all there.

The first clip thumbnails are in the left hand viewer along with sound bars and transitions etc... however, i cannot scroll down as the arrow on the scroll bar is missing.

Unfortunately the "My Passport" that I bought to automatically back up the movie doesn't appear to be working either. I didn't know about time machine until yesterday and didn't have it turned on.

A year of my life has been spent on this movie, I have been very naive not to back it up lots of times, I have learnt an important lesson. I really need to rescue this movie..... If anyone can help it would be much appreciated. I just spent an hour talking to a mac helpline guy but unfortunately he wasn't able to help.

Thanks in advance...

Amelia
QUOTE Thanks
Kamilla

 
Member Since: Feb 19, 2012
Posts: 2
Kamilla is on a distinguished road

Kamilla is offline
I have been having the same problem and spoke today with a rep from Apple Care. Here's what he told me. Quit iMovie; go to Computer > Movies and move the iMovie Projects folder to the desktop. Open iMovie; create a new test project using film footage from the Event Library. Try to export it or to do whatever you were doing when it crashed (selecting Titles below a certain row in the Titles window made mine crash as well as exporting). If you do these things and iMovie does not crash, the problem is being caused by a corrupted movie project. (Although the rep wouldn't say so, iMovie is causing the corrupting--and the problem lies with the titles--more on this below.) Just having a corrupted project in the Project Library will make the program crash, even if you are working on a new project. You have to rebuild your file piece by piece, seeing if it exports after each addition to see if the new addition is causing the problem (choose tiny movie because it's quicker). I managed to retrieve all the edited video plus transitions by clicking on a film clip in the corrupted project and selecting all and copying it and importing into a new project (though in between, I had to open and close iMovie to drag that corrupted project back to the desktop because it kept crashing). I discovered that one particular kind of title--Organic Main-- was making the project and program crash--not all of the titles. When I tried to add it back to the rebuilt project, it crashed; when I went to the old file that was corrupted and tried to delete that title, it crashed. When I tried to delete the clip that had that title on it in the old project, it crashed. The transitions I used worked fine (though not sure if all of them would). Music, photos, film clips, etc. all fine. The problem lies with iMovie and it needs a fix! But I was able to rebuild my project--minus the style of title I like--and export it using this method.
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« Erasing a Mac system | Java problems - please help! »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Aperture 3 : and iMovie... Vampyre Images, Graphic Design, and Digital Photography 4 01-17-2011 06:54 AM
importing to imovie 6 from imovie 8 dvoira Movies and Video 0 05-22-2009 10:31 AM
Imovie 6Hd Audio Sync Issue. dylertron Movies and Video 0 01-30-2009 06:11 AM
iMovie Mpeg-4 Issue Prosdo Movies and Video 1 01-08-2009 10:14 AM
import issue: only showing imovie 08:last import ... unable to locate previous import DAIDAI Movies and Video 0 12-25-2008 02:03 PM

All times are GMT -4. The time now is 01:49 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?