Results 1 to 4 of 4
  1. #1


    Member Since
    Dec 06, 2010
    Posts
    2
    eMac 1GHz no sound mac 10.4.11 but sound works ubuntu 10.10
    I have an eMac that I bought from a public school auction nearly a years ago. I've installed and reinstalled os 10.4.11 from the grey eMac cd's that came with it many times as well as followed the troubleshooting found at apple for sound problems. The start up sound works, but there is no sound after that; no sound card is detected, no sound from the headphone jack, no sound from the spreakers, no sound period.

    A few weeks ago, I installed Ubuntu 10.10 for PPC on it in a separate partiton on the hard drive and the sound works. I have no problem using Ubuntu, but still prefer the Mac os.

    Any idea if the educational eMac 1 GHZ made in 2006 had different sound boards than a regular eMac? If so where could I get the right software to make the sound work in 10.4.11?

  2. #2

    harryb2448's Avatar
    Member Since
    Nov 28, 2007
    Location
    Nambucca Heads Australia
    Posts
    21,993
    Specs:
    Imac 27" Retina 5K, 512GB Flash Storage, 3.3Ghz, 16GB memory, OS X.11.5.
    G'day and welcome to the forums.

    You were lucky to get Tiger on the eMac as they are not the original system discs for that computer. Tiger was the original install disc for late model G4 eMacs only, 1.42GHz, PowerMac G5's, iMac G5's Macbooks and later. In fact the 1GHz eMac came with OS X.2 so someone has grabbed some 1.42 discs and that could well be your problem.

    Try running Repair Permissions in Disk Utility a couple of times and see if there is any improvement.
    Hang on to those original install discs like grim death! Using OS X.7 or later make a bootable USB thumb drive before running Installer!

  3. #3


    Member Since
    Dec 06, 2010
    Posts
    2
    Re: eMac 1GHz
    Thanks for the suggestion, but I've tried it before with no success. I also have tried installing 10.2 as well (from retail install discs), but this eMac will not boot from them. This is an educational model that was made when the retail model being sold at the same time was the 1.42 GHz model. It shares the 1.42s video, original hard drive size, etc. which is what makes me wonder about the sound electronics possibly being non-standard for a 1GHz.

  4. #4

    harryb2448's Avatar
    Member Since
    Nov 28, 2007
    Location
    Nambucca Heads Australia
    Posts
    21,993
    Specs:
    Imac 27" Retina 5K, 512GB Flash Storage, 3.3Ghz, 16GB memory, OS X.11.5.
    That is something you will have to do a lot of work on.

    Many eMacs sold to educational institutions had all sorts of non standard features to suit each institutions requirements.
    Hang on to those original install discs like grim death! Using OS X.7 or later make a bootable USB thumb drive before running Installer!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Mac making sound not found in sound effects!
    By Jimmy in forum OS X - Operating System
    Replies: 1
    Last Post: 01-28-2010, 09:22 PM
  2. Mac making sound not found in sound effects!
    By Jimmy in forum Apple Notebooks
    Replies: 1
    Last Post: 01-28-2010, 06:43 PM
  3. Sound distortion on eMac
    By conob in forum Other Hardware and Peripherals
    Replies: 5
    Last Post: 03-04-2005, 08:53 AM
  4. Sound keeps going off - eMac G4 OSX
    By shampoofactor in forum Other Hardware and Peripherals
    Replies: 13
    Last Post: 01-07-2005, 10:22 PM
  5. emac sound is too quiet...
    By macfriend in forum Other Hardware and Peripherals
    Replies: 1
    Last Post: 03-27-2004, 07:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •