Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21
  1. #1


    Member Since
    Nov 16, 2009
    Posts
    64
    Start up problem
    When starting my Imac I get the white screen with the apple logo then the blue screen where the start up seems to freeze, often going no further. I often have to switch the power off then on again and it seems to start then.

    Any ideas what is up?

  2. #2

    rohan.xlr8's Avatar
    Member Since
    Jul 05, 2009
    Posts
    29
    Specs:
    Black Macbook (2.2 Ghz @ 2GB RAM) 500GB
    I used to have a similar problem - but mine would never start up - it would always get up to the blue screen and stop

    I called apple and the only thing they could tell me to do was format my computer.

  3. #3

    toMACsh's Avatar
    Member Since
    Jul 30, 2009
    Location
    Wisconsin
    Posts
    6,147
    Specs:
    Mac Mini (Late 2014) 2.6GHz Intel Core i5 Memory: 8GB 1600MHz DDR3
    Quote Originally Posted by Chalky View Post
    I often have to switch the power off then on again and it seems to start then.
    That's not good for it. How old? ...still under warranty?

    Better to leave it on until you are able to successfully troubleshoot the problem and eliminate it.

  4. #4

    vansmith's Avatar
    Member Since
    Oct 19, 2008
    Location
    Toronto
    Posts
    19,782
    Specs:
    2012 13" MBP (2.5 i5, 8GB)
    No idea right now what the problem is but I would suggest you repair the permissions on your disk with Disk Utility. To do this, go to Disk Utiliity (/Applications/Utilities), click on your HD > First Aid > Repair Disk Permissions. This would be a first good step in fixing your problem.
    Important Links: Community Guidelines : Use the reputation system if you've been helped.
    M-F Blog :: Write for the blog
    Writing a Quality Post

  5. #5


    Member Since
    Nov 16, 2009
    Posts
    64
    Thanks for response so far. I've repaired the permissions but the problem still there. A format is looking increasingly likely.

  6. #6

    Collin Bl's Avatar
    Member Since
    Apr 07, 2009
    Location
    Napier NZ
    Posts
    3,297
    Specs:
    27 iMac i5, MBP 13 & iMac 20, 2TB dual TC, AppleTV, iPh4S
    How about downloading the appropriate combo updater and installing that - worth a shot.

  7. #7


    Member Since
    Nov 16, 2009
    Posts
    64
    Quote Originally Posted by Collin Bl View Post
    How about downloading the appropriate combo updater and installing that - worth a shot.

    I'm not too experienced with Macs only been using them less than a year, what is the appropriate combo updater? Using 10.6.3, installed Snow Leopard when I bought the Mac new.

  8. #8

    vansmith's Avatar
    Member Since
    Oct 19, 2008
    Location
    Toronto
    Posts
    19,782
    Specs:
    2012 13" MBP (2.5 i5, 8GB)
    Here you are.
    Important Links: Community Guidelines : Use the reputation system if you've been helped.
    M-F Blog :: Write for the blog
    Writing a Quality Post

  9. #9

    toMACsh's Avatar
    Member Since
    Jul 30, 2009
    Location
    Wisconsin
    Posts
    6,147
    Specs:
    Mac Mini (Late 2014) 2.6GHz Intel Core i5 Memory: 8GB 1600MHz DDR3
    A little more info: The combo updater will not update to 10.6.4 as it has not been released yet. But, sometimes applying the current updater (10.6.3) even though it isn't new to you will help fix something in the OS.

  10. #10


    Member Since
    Nov 16, 2009
    Posts
    64
    Quote Originally Posted by vansmith View Post
    Here you are.
    keep getting error message, cannot find the article....

  11. #11

    vansmith's Avatar
    Member Since
    Oct 19, 2008
    Location
    Toronto
    Posts
    19,782
    Specs:
    2012 13" MBP (2.5 i5, 8GB)
    Are you talking about not finding the page I linked to? I just checked it and it loaded fine.
    Important Links: Community Guidelines : Use the reputation system if you've been helped.
    M-F Blog :: Write for the blog
    Writing a Quality Post

  12. #12


    Member Since
    Nov 16, 2009
    Posts
    64
    Quote Originally Posted by vansmith View Post
    Are you talking about not finding the page I linked to? I just checked it and it loaded fine.
    opened the link in new tab, went to download and get the following...

    We're sorry.

    We can't find the article you're looking for.

    Please return to the Apple Support homepage.
    tried a couple of ways and still get the same when try to download.

  13. #13

    Collin Bl's Avatar
    Member Since
    Apr 07, 2009
    Location
    Napier NZ
    Posts
    3,297
    Specs:
    27 iMac i5, MBP 13 & iMac 20, 2TB dual TC, AppleTV, iPh4S
    Tried the Link in vansmith post and it was usable for me. What Network service are you on and did you set it up? Have you been able to surf the web?
    starting my Imac I get the white screen with the apple logo then the blue screen where the start up seems to freeze
    Has it always been like this or has it just started?

  14. #14


    Member Since
    Nov 16, 2009
    Posts
    64
    Downloaded it now, was trying with Safari and wouldn't download, tried Firefox and straight down.

    The problem has only recently in the last week or so started, can't understand why?

  15. #15

    vansmith's Avatar
    Member Since
    Oct 19, 2008
    Location
    Toronto
    Posts
    19,782
    Specs:
    2012 13" MBP (2.5 i5, 8GB)
    What have you installed recently? It's possible that a piece of software is causing you problems.
    Important Links: Community Guidelines : Use the reputation system if you've been helped.
    M-F Blog :: Write for the blog
    Writing a Quality Post

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. G5 start up problem
    By Bel in forum OS X - Operating System
    Replies: 0
    Last Post: 07-23-2011, 05:59 AM
  2. Problem by start up
    By Methodic in forum Apple Notebooks
    Replies: 2
    Last Post: 09-04-2009, 03:03 AM
  3. Start Up Problem
    By davidgreer99 in forum Apple Notebooks
    Replies: 3
    Last Post: 02-09-2009, 07:38 AM
  4. start up problem
    By fotomartyfoto in forum Apple Notebooks
    Replies: 0
    Last Post: 06-09-2008, 05:42 PM
  5. start up problem
    By jacks_insanity in forum Apple Desktops
    Replies: 0
    Last Post: 03-21-2007, 04:54 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •