New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus Advice and insight from world-class Apple enthusiasts Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
Internet, Networking, and Wireless Discussion of networking, internet, and wireless including Apple's Airport products.

wireless troubleshooting (last step, so close)


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
Neo

 
Neo's Avatar
 
Member Since: Aug 14, 2007
Posts: 557
Neo is a jewel in the roughNeo is a jewel in the rough
Mac Specs: white MB 2.16GHz 3GB 320GB 10.6.1

Neo is offline
So...I'm still trying to connect to the internet wirelessly. I have broadband, which works flawlessly through ethernet. I bought a wireless router to which I figured out how to connect with Airport, and (*bonus*) even have MAC filtering and WPA2 encryption working. The problem comes in joining the two. When I disconnect the ethernet cable from my MacBook and plug it into the WAN port on the router, I am still wirelessly connected to my router, and the little LED on the router labeled "WAN" flickers, but the internet is no-go. Any ideas why that would be? Do I need to further set up the router somehow? I have given the router the DNS numbers for my ISP...does it need to know something else?
QUOTE Thanks
kfordham281

 
Member Since: Feb 19, 2007
Location: Atlanta
Posts: 350
kfordham281 has a spectacular aura about
Mac Specs: 15" MBP 2.2Ghz C2D 4GB RAM 120GB HDD

kfordham281 is offline
Quote:
Originally Posted by Neo View Post
I have given the router the DNS numbers for my ISP...does it need to know something else?
I've setup plenty of wireless networks and I've never had to do that. The basic steps to setting up your network should be outlined in your routers install guide. I would go back and follow your routers guide exactly and skip setting up any security on the router for the time being. Once you get everything working, go back and setup the security.

Apple Mac HQ - Apple/Mac News, Reviews, and More
QUOTE Thanks
Neo

 
Neo's Avatar
 
Member Since: Aug 14, 2007
Posts: 557
Neo is a jewel in the roughNeo is a jewel in the rough
Mac Specs: white MB 2.16GHz 3GB 320GB 10.6.1

Neo is offline
Right. I've exhausted my router's help resources, and that's why I've turned here, to see if experienced users have had similar problems even after following the router's directions.

Another weird thing I wasn't expecting, which may have something to do with it: when I connect "wall - coax - modem - ethernet - MacBook" everything works great, but when I connect "wall - coax - modem - ethernet - router - ethernet - MacBook" it doesn't work. If it is hard-connected, shouldn't it automatically work? What do I not know about router configuration (that my instruction manual hasn't covered)?
QUOTE Thanks
scotttkd

 
Member Since: Jul 20, 2007
Posts: 9
scotttkd is on a distinguished road

scotttkd is offline
neo..i had a similar experience recently with a linksys wireless router at home. Worked in the morning, came home in evening, plugged in and no dns. direct connect to cable modem worked fine. i wound up replacing the router with a new dlink and worked first try out of the box. no idea what happened, but i tried a week later to get the linksys working again and still no dns passed to macbook or my wifes windows laptop.
QUOTE Thanks
rogair

 
Member Since: May 28, 2007
Posts: 55
rogair is on a distinguished road

rogair is offline
Why don't we start off with this:

1. What kind of router are you using?
2. Are you sure it's configured correctly? Try having minimal settings configured (ie. no WEP/WPA2 and no MAC filtering) and see if that narrows your issues.
3. Have you tried to reset the router? (either by unplugging it or holding the reset button/restore factory defaults)

Answer those and let us know.
QUOTE Thanks
dtravis7

 
dtravis7's Avatar
 
Member Since: Jan 04, 2005
Location: Modesto, Ca.
Posts: 27,914
dtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac 2.4 C2D 10.10.1, iMac 2.16 C2d 10.6.8, Macbook2007 10.8.4, Mac Mini 10.8.4, iPhone 3GS Note 8!!

dtravis7 is online now
Besides what rogair suggested, also who is your internet provider? I take it you have Cable Internet? What Modem are you using? Some modems have a router built in and you can not run 2 routers both set to be a router.
QUOTE Thanks
cwa107

 
cwa107's Avatar
 
Member Since: Dec 20, 2006
Location: Middletown, Pennsylvania
Posts: 26,632
cwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond reputecwa107 has a reputation beyond repute
Mac Specs: 15" MBP, Core i7/2GHz, 8GB RAM, 480GB Crucial M500 SSD

cwa107 is offline
Quote:
Originally Posted by Neo View Post
So...I'm still trying to connect to the internet wirelessly. I have broadband, which works flawlessly through ethernet. I bought a wireless router to which I figured out how to connect with Airport, and (*bonus*) even have MAC filtering and WPA2 encryption working. The problem comes in joining the two. When I disconnect the ethernet cable from my MacBook and plug it into the WAN port on the router, I am still wirelessly connected to my router, and the little LED on the router labeled "WAN" flickers, but the internet is no-go. Any ideas why that would be? Do I need to further set up the router somehow? I have given the router the DNS numbers for my ISP...does it need to know something else?
The router should be set to DHCP (dynamic addressing) unless your ISP gives you a static IP. You would know that to be the case, if you had to manually define IP parameters when you set your MacBook up directly connecting to your modem.

First of all, turn MAC filtering off. It's redundant, and adds an additional layer of complication. No one is going to break your WPA2 encryption, and even if they did, MAC filtering is laughably easy to break.

When your Mac is plugged into the modem directly, see what IP address it gets from the modem, write that down. When you plug your Mac into the router, see what IP address it gets and write that down too.

Please share that information with us. In my experience, this type of problem is usually the result of the modem and the router using the same IP address for the default gateway. If that's the case, it's just a matter of changing the IP range (typically from 192.168.1.0 to 192.168.0.0).

Liquid and computers don't mix. It might seem simple, but we see an incredible amount of people post here about spills. Keep drinks and other liquids away from your expensive electronics!
QUOTE Thanks
kfordham281

 
Member Since: Feb 19, 2007
Location: Atlanta
Posts: 350
kfordham281 has a spectacular aura about
Mac Specs: 15" MBP 2.2Ghz C2D 4GB RAM 120GB HDD

kfordham281 is offline
You might also check to see if your routher has a firmware upgrade.

Apple Mac HQ - Apple/Mac News, Reviews, and More
QUOTE Thanks
Neo

 
Neo's Avatar
 
Member Since: Aug 14, 2007
Posts: 557
Neo is a jewel in the roughNeo is a jewel in the rough
Mac Specs: white MB 2.16GHz 3GB 320GB 10.6.1

Neo is offline
You want specs, I got specs.
I am using Time Warner Cable broadband. They supplied me with a Motorola SB5101 cable modem (no routing here).
I bought a TrendNet TEW-452BRP wireless router (a/b/g). I hear your eyes rolling: "idiot can't spring for a $100 dlink router. No wonder." Well, sorry.

rogair: I have tried the power cycling reset...several times. That was the only suggestion from my ISP help desk.

cwa107: I know MAC is powerless against a packet sniffer, but I hesitate to turn it off, because I could get no response at all from the router (wirelessly) until I set up MAC. The router default IP is 192.168.1.1

The router is set for DHCP.
My computer IP is currently 76.85.204.145 (connected directly to modem)
I don't think I get an IP from the router. Maybe I don't understand the question.

kfordham...: I updated the firmware.
QUOTE Thanks
dtravis7

 
dtravis7's Avatar
 
Member Since: Jan 04, 2005
Location: Modesto, Ca.
Posts: 27,914
dtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond reputedtravis7 has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac 2.4 C2D 10.10.1, iMac 2.16 C2d 10.6.8, Macbook2007 10.8.4, Mac Mini 10.8.4, iPhone 3GS Note 8!!

dtravis7 is online now
I have found that with a lot of Cable providers, you have to clone the MAC address of the first computer that was used to set up the account. This is the page of the Trendnet configuration where you enter that MAC address.

http://www.trendnet.com/emulators/TE...R/wan_dhcp.htm

Try this with the computer hooked right into a LAN port on the router to be sure it works, then try the WiFi.
QUOTE Thanks
jonnyd

 
Member Since: May 10, 2007
Posts: 502
jonnyd has a spectacular aura about
Mac Specs: Mac pro quad 2.66 / G5 1.8

jonnyd is offline
The router splits your network into two parts.

On one side you will have the ISP address - in this case it seems to be 76.85.204.145. Did the ISP give you that number, or does it just appear? If they gave it to you, you need to put that (and the other numbers they gave you) into the router. If not, the router must be set to USE dhcp on the ISP side.

Then you need to set your computer to pick up an IP address from the router - this will be in the 192.168.1.XXX range. If it's not, it's not going to work. The mask must be the same as the router too.

If your Computer has the 76.85.204.145 address manually entered, you will never be able to connect through the router, you have to either set your machine to use dhcp, or manually enter an IP address using the correct settings - I'd suggest you try dhcp first.

Other reasons can be;

MAC address registration - your ISP registers the MAC (as in the network device) address, and changing to a different one requires they change their end. In most cases this can be solved by switching it all off for half an hour, the trying again. Some ISPs need a phone call. Some won't let you connect a router at all . . .

If the latter, as already mentioned you can clone the MAC address. You put the MAC address from your computer into the router.

That should keep you busy
QUOTE Thanks
AbSoluTc

 
AbSoluTc's Avatar
 
Member Since: Oct 05, 2007
Posts: 56
AbSoluTc is on a distinguished road
Mac Specs: iMac - 24" - 2.8ghz - 2 Gig Ram - 500 Gig HD

AbSoluTc is offline
Quote:
Originally Posted by Neo View Post
You want specs, I got specs.
I am using Time Warner Cable broadband. They supplied me with a Motorola SB5101 cable modem (no routing here).
I bought a TrendNet TEW-452BRP wireless router (a/b/g). I hear your eyes rolling: "idiot can't spring for a $100 dlink router. No wonder." Well, sorry.

rogair: I have tried the power cycling reset...several times. That was the only suggestion from my ISP help desk.

cwa107: I know MAC is powerless against a packet sniffer, but I hesitate to turn it off, because I could get no response at all from the router (wirelessly) until I set up MAC. The router default IP is 192.168.1.1

The router is set for DHCP.
My computer IP is currently 76.85.204.145 (connected directly to modem)
I don't think I get an IP from the router. Maybe I don't understand the question.

kfordham...: I updated the firmware.


Been reading over the site because my brother and I are planning on switching from PC's to Macs. I could not help to respond to this thread.

I am IT professional. At least I want to think so Let me see if I can offer you a solution.

At this point, start from scratch. It is much easier than trying to "repair" a botched job.

1 - Reset everything to factory defaults. Router specifically.

2 - Delete whatever wireless networks were found by your computer. Start clean.

3 - Turn off your modem for 2 minutes. Physically unplug it. Leave it unplugged.



Now, here we go - its going to be really easy so just follow along...

1 - Turn off the wireless on you computer. Disable it. You will turn it on later.

2 - If you have not already turned off your modem (unplugged it from power), do it now and let it sit for a few minutes 2-3. Plug it back in. This resets the modem to allow a new MAC address to be assigned to it. Problem is, when you plugged in your computer, the modem registered your computers MAC as the ONLY device able to use the model. So when you plugged in your router, it would not work.

3 - If you have not reset your router, do it now. Use a pen or something to press the reset button on the back next to the power cord. The lights should flash/go out and come back on. Unplug it.

4 - Plug an ethernet cable from your modem to the WAN port on your router.

5 - Plug your router in and let it sit for a moment. Give it about 2-5 minutes. Your power, status, wan and wlan light should come on. Your cable provider should AUTOMATICALLY give your router an IP address, subnet, gateway and dns. Unless they gave you these numbers and told you - you need to enter them - NEVER enter the IP information manually. Leave it set to DHCP!

6 - Now, plug an ethernet cable from your computer to one of the 4 LAN ports on the router . Restart your computer.

7 - See if you are getting an ip or browse the web. If that works, setup your router by typing in http://192.168.1.1 - You seem like you know how to do this but I will mention a few things.. do not enable wireless security or mac filtering or anything at this point. The object is to get everything working then make small changes. So if something goes wrong, you know what caused it and undo it. Make sure you are allowing enough IPS for your local network (DHCP).

8 - Once you have the router setup, your on the net and are getting an IP address and all is working via WIRED (Ethernet), sever the cable. Unplug it from the computer and the router.

9 - Enable wireless on your computer. It should pickup your wireless system without incident now. Once that happens, give it a run through and make sure it's good to go.

10 - Now you can enable WPA/WEP whatever it is you want to use. Remember to make small changes simple changes. Not a lot of changes at once.

Hope this helps you.
QUOTE Thanks
Neo

 
Neo's Avatar
 
Member Since: Aug 14, 2007
Posts: 557
Neo is a jewel in the roughNeo is a jewel in the rough
Mac Specs: white MB 2.16GHz 3GB 320GB 10.6.1

Neo is offline
AbSoluTc: You, sir, are an IT professional. Wow. It basically set itself up. THAT'S how easy I was expecting it to be. My ISP did give me some DNS numbers so I put them in first thing. That might have been the nail in the coffin.
Everybody else, thanks so much for your suggestions. This is the best forum (best people) of any kind I've ever come across. Reps all around!
QUOTE Thanks
AbSoluTc

 
AbSoluTc's Avatar
 
Member Since: Oct 05, 2007
Posts: 56
AbSoluTc is on a distinguished road
Mac Specs: iMac - 24" - 2.8ghz - 2 Gig Ram - 500 Gig HD

AbSoluTc is offline
Quote:
Originally Posted by Neo View Post
AbSoluTc: You, sir, are an IT professional. Wow. It basically set itself up. THAT'S how easy I was expecting it to be. My ISP did give me some DNS numbers so I put them in first thing. That might have been the nail in the coffin.
Everybody else, thanks so much for your suggestions. This is the best forum (best people) of any kind I've ever come across. Reps all around!
Very good to hear
QUOTE Thanks
Rusty Rover
Guest
 
Posts: n/a

Absolu TC is excellent!

Now, it is the next step that has me totally baffled. I bought my Mac 12 months ago and set up the network with the old PC and the new Mac.

Never did figure out how to set the WAP (or other) security, and I have been running an unsecured network for twelve months.

I have tried many forum tutorials, even corresponded several times with DLink support to no avail.

Can anybody help? AbSolu Tc has the clearest most readily understandable way of expressing the solution I have ever seen. Too many geeks out there - not enough AbSolu Tc (s)

Irwin from Stratford
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« Airport Utility Displays MacBook as IP address | Wireless Printer Problems »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Wireless Networking FAQ cwa107 Internet, Networking, and Wireless 58 03-10-2009 10:10 PM
Wireless Networking FAQ cwa107 Internet, Networking, and Wireless 8 04-14-2008 03:07 PM
Wireless Networking FAQ cwa107 Internet, Networking, and Wireless 40 04-08-2008 10:25 PM
Help Step By Step Guide Wireless Help daveo Apple Notebooks 1 10-24-2004 09:26 AM
Help Step By Step Guide Wireless Help daveo Internet, Networking, and Wireless 0 10-24-2004 06:49 AM

All times are GMT -4. The time now is 09:42 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?