Mac Forums

Mac Forums (http://www.mac-forums.com/forums/)
-   Internet, Networking, and Wireless (http://www.mac-forums.com/forums/internet-networking-wireless/)
-   -   Airport Utility Can't Find Router???? (http://www.mac-forums.com/forums/internet-networking-wireless/250809-airport-utility-cant-find-router.html)

eg1350 09-17-2011 12:06 AM

Airport Utility Can't Find Router????
 
EDIT: Sorry, I just realized there's an internet/wireless/connection forum on here, which is more appropriate for this question. I'd delete if I knew how

I've googled this problem and have been reading a lot on it (including on this forum), but all the cases mentioned seem to be dealing with Airport Express or Extreme which I don't believe is not my case.

So my problem is that out of nowhere my internet just suddenly slowed down. Google searches still load pretty quick, sites like this forum are a bit slower, but when it comes to video/audio streaming or downloading, its become ridiculously slow (downloading a 1pg PDF normally takes a few seconds, now takes a couple minutes, youtube videos take forever to load etc.). I tried some things like changing my DNS server numbers like said in another thread, but nothing has worked.

Its been suggested to change wifi channels which has potential to solve the prob, but i cant change them because I can't access the router through my AirPort Utility. That is what I'm trying to do right?...access my router then change the channel?

The router used here is an Asus RT-N16. And I am connected to my network and online, so why does Airport Utility say it's not finding any wireless devices???

I did also try connecting the ethernet cable (the one that looks like a phone jack right?) from the modem then from the router direclty to my laptop but still no find.

I have a Mac OS X 10.6.7

Please help

osxx 09-17-2011 12:23 AM

Airort Utility only works on Airport Extreme/Express and Time Capsule.
To access your router you need to look up the URL such as the URL for 2-Wire is 192.168 .1 , 254
This page should help with default settings. http://www.routeripaddress.com/route..._settings.html

dtravis7 09-17-2011 12:27 AM

I merged your threads. Please only post one post on the same subject and do not cross post in more than one forum. Thank you!

Just read your thread. Missed that you posted accidentally in the wrong forum. Anyway the other thread is gone.

eg1350 09-17-2011 12:28 AM

Oh I see thanks!

So I need to look up the URL...how? and then what? Basically what steps do I need to take to try and change wifi channels considering I don't have Airport Extreme/Express or TC?

dtravis7 09-17-2011 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by eg1350 (Post 1297662)
Oh I see thanks!

So I need to look up the URL...how? and then what? Basically what steps do I need to take to try and change wifi channels considering I don't have Airport Extreme/Express or TC?

What is the brand and Model of your router? Tell me and I will find the IP for you.

eg1350 09-17-2011 12:33 AM

Brand: Asus
Model name: RT-N16
multi functional wireless N router

osxx 09-17-2011 12:36 AM

Try 192.168.1.1 and password admin

eg1350 09-17-2011 12:40 AM

Ok yeah when I'm in Network preferences that 192.168 # is the one it shows for my router.

Now I just don't know how to go about changing wifi channels

really appreciate the help so far by the way

osxx 09-17-2011 12:47 AM

Hear is the set up manual. Asus RT-N16 Manuals, Support and Troubleshooting - Wireless Routers

dtravis7 09-17-2011 12:49 AM

192.168.1.1

Put that into a Web Browser with the router plugged into the computer.

For username and password it's admin for both in all lower case.

Many say that is a very good router. Looks like it.

That will get you to the configuration.

eg1350 09-17-2011 01:25 AM

dang. for some reason the admin/admin username and pw don't work. i tried the network name and pw we use to connect to our network but didnt work either. ill have to ask the guy who lives here. i just moved in a couple weeks ago (internet was working fine until couple days ago though). yesterday he said web browsing was working fine on his comp but videos were a bit choppy. ill ask him tomorrow and see how it goes.

thanks for the help. ill prob be back soon

dtravis7 09-17-2011 03:02 AM

Your roommate probably changed the defaults. A wise thing to do. Ask them.


All times are GMT -4. The time now is 02:31 AM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.