Results 1 to 6 of 6
  1. #1


    Member Since
    Jul 27, 2008
    Posts
    33
    New problem with Aperture and Nikon NEF
    Is anyone else having a problem with Aperture 2 not allowing downloads of NEF (nikon's RAW) format images? I noticed it today, and it seems to have begun since downloading Apple's latest set of camera updates to Aperture.

    Aperture will recognize the images on my cards (i've tried it with 2) but not allow me to download them to my managed library. It will not even give photo information (date, sample image names, etc.) when highlighting an image pre-download as it usually does. I was able to transfer them from my desktop to Aperture. And the program will download Jpegs fine.

    I shoot a Nikon D80.

  2. #2


    Member Since
    Dec 24, 2006
    Location
    N. Ireland
    Posts
    901
    Specs:
    Mac Pro 2xQuad core 2.8GHZ
    No issues here with my D300's and D200

  3. #3


    Member Since
    Jul 27, 2008
    Posts
    33
    darn! No one else out there having this problem? So begins my troubleshooting... I was hoping I would just need Apple to patch a mistake...

  4. #4

    gomez1018's Avatar
    Member Since
    Feb 09, 2007
    Location
    So Cal
    Posts
    176
    Specs:
    15 inch Macbook Pro 2 GHz Core Duo 2 GB of Ram: 20 inch iMac 2.16 GHz Core 2 Duo 3 GB Ram
    I had a problem the other day, but when i exited and went back in all was well. Note it was only a select few of my raw images not all of them which struck me weird.

    ______________________________________________

    20 inch iMac 2.16 GHz Core 2 Duo 3 GB Ram 320GB internal HD,
    23 inch Cinema Display,
    320GB G-Tech G-Drive, 500GB G-Tech G-Drive, 500GB WD My Book Studio Drive

  5. #5

    imager152's Avatar
    Member Since
    Nov 11, 2008
    Location
    Glasgow
    Posts
    2
    Specs:
    Macbook 2grz 2g Ram
    I have had a problem on a couple of files: the colors went funny. I went to the Applestore here in Glasgow(Scotland) It needeed an update in fact. now it is working fine.

  6. #6


    Member Since
    Jul 27, 2008
    Posts
    33
    this sounds like a problem with the camera RAW update. here is a link to others with the issue

    I followed the following directions and reinstalled only Camera Raw Update 2.2 (not 2.3) and my problems have stopped.
    "The key is to remove the "RawCamera.bundle" folder from /System/Library/CoreServices and install the older 2.1 version."

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. .nef files from my Nikon D800 do not display thumbnails in finder
    By geldstro in forum OS X - Operating System
    Replies: 5
    Last Post: 12-25-2012, 12:03 AM
  2. Problem with preview of .Nef file in Bridge
    By Pierpi in forum Images, Graphic Design, and Digital Photography
    Replies: 5
    Last Post: 03-29-2011, 09:59 AM
  3. Nikon D90 and Aperture 3
    By lee634 in forum Images, Graphic Design, and Digital Photography
    Replies: 3
    Last Post: 08-02-2010, 12:08 PM
  4. Nikon (.nef) Raw files and iPhoto
    By Spanky855 in forum Images, Graphic Design, and Digital Photography
    Replies: 3
    Last Post: 02-17-2009, 10:39 AM
  5. Aperture 2.0, the Nikon D300 and RAW compression settings
    By DarkDTSHD in forum Images, Graphic Design, and Digital Photography
    Replies: 9
    Last Post: 12-30-2008, 09:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •