New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus • Advice and insight from world-class Apple enthusiasts • Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
Apple Desktops Discussion of Apple's desktop machines including Mac Pro, iMac, Power Mac, and mini

Mac Pro 2006 No Video


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
However I have used the recommended nVidia GT-120 Video Card with 1 Standard DVI and 1Display Port. I plug the Monitor into the DVI incidently it is a Dell Monitor not a Mac monitor, which shouldnt matter. When I power on the unit the white power light comes on solid and I get the infamous 'Chime' of goodness. But no Video is displayed on the monitor. What is going on here. Was I mis advised on the Video Card? Am I not doing something correctly? what is it.

Here is the configuration of hardware:
8 Core Xeon 2.66 (so I Was Told)
2 x 1GB Fully Buffered memory in memory riser A and Memory Slots 1 & 2
nVidia GT-120 PCI-Express card in PCI-e slot #1
DVD-DL Drive set as Cable Select and plugged into the end of the IDE Cable
Western Digital SATA Hard Drive Mounted to the Drive Sled and inserted into the Drive Position closest to the front of the Case where the drive doors are.

To any that can help I will be greatly appreciated.
Thank you all that read this sooo much

Regards
Dev
QUOTE Thanks
Lifeisabeach

 
Lifeisabeach's Avatar
 
Member Since: Sep 30, 2007
Location: Wilmington, NC
Posts: 7,048
Lifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i3 (mid-2010) + OS 10.9; TV 3; iPhone 5S; iPad 4

Lifeisabeach is offline
It's very possible you were ill-advised, although not an absolute given. I had the same Mac Pro until last year and did a GPU upgrade that wasn't intended for that machine, but worked. The nVidia card you have is intended for the early 2009 Mac Pros, and requires Mac OS 10.5.6. If it is to work in your Mac, you should at least have 10.5.6 running, and you should also have that card in the bottom PCI slot.

If you are able to get running with those tips, then be sure to run the Expansion Slot Utility to get the most out of your card.
Mac Pro: About the PCI Express slots


Please verify and include the exact model/year of your Mac and OS X version number (available from "About This Mac", then "More Info" on the Apple menu).
------
Links: Onyx | EasyFind | Apple Hardware Test | How to test your hard drive | The Safe Mac » Adware Removal Guide | Uninstall MacKeeper
------
Lifeisabeach - Mac-Forums Member of the Month June 2009, Feb 2012, and March 2013.
QUOTE Thanks
harryb2448

 
harryb2448's Avatar
 
Member Since: Nov 28, 2007
Location: Nambucca Heads Australia
Posts: 18,330
harryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i5 2.7GHz, 16GB memory, OS 10.10.1

harryb2448 is online now
G'day and welcome to the forums.

As lifeisabeach points out you have been sold the wrong video card.

For a Mac Pro 1.1, look for a nVidia GeForce 7300 GT original card, an improved performance 8800GT 1st generation model ONLY, or even better an ATI Radeon HD4870 or 5770.

All 2006 model Mac Pro are Xeon Dual Core in 2GHz, 2.66GHz or 3GHz formats.

Hang on to those original install discs like grim death! Using OS X.7 or later make a bootable USB thumb drive before running Installer!
QUOTE Thanks
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
Yeah I was told that the Nvidia GT-120 was used in the Mac Pro 2006
also there is no way for me to find out what specs the machine is because of obviously no picture.

so your saying the GT-7300 specifically designed by Apple for the Mac Pro Gen1 will work?

Thank you guy's
ya all have a beer on me.

Regards
Dev
QUOTE Thanks
harryb2448

 
harryb2448's Avatar
 
Member Since: Nov 28, 2007
Location: Nambucca Heads Australia
Posts: 18,330
harryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond reputeharryb2448 has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i5 2.7GHz, 16GB memory, OS 10.10.1

harryb2448 is online now
Do not forget the beert!

This is the card:-

Mac Pro 2006-2007 nVidia 7300GT 256MB PCIe Video Card | eBay

For not too much more the same seller will have a 8800GT for 2006 Mac Pro. The 8800 has twice the memory of the 7300 and is much, much faster. It also requires connecting to the mother board via cable so make sure one is included!


http://cgi.ebay.com/1st-Gen-Mac-Pro-...item483dada283

Hang on to those original install discs like grim death! Using OS X.7 or later make a bootable USB thumb drive before running Installer!
QUOTE Thanks
Lifeisabeach

 
Lifeisabeach's Avatar
 
Member Since: Sep 30, 2007
Location: Wilmington, NC
Posts: 7,048
Lifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i3 (mid-2010) + OS 10.9; TV 3; iPhone 5S; iPad 4

Lifeisabeach is offline
i didn't say that card would not work. What I'm saying is that it MAY work, but 10.5.6 or later MUST be installed already, and the card should be in the bottom slot. I did some Googling, and reportedly it may well work. I'm confused a little about the naming scheme though. This eBay listing specifically… very specifically… says that the GT120 will work on the 2006 Mac Pro. It also says that GT120 is Apple's name for the 9500 GT. This auction appears to be a PC version of the card flashed to be usable in a Mac. It's possible that the official Apple GT120 won't run on the 2006 Mac Pro, but apparently these modded ones do.

I just remembered something else. Are there ports for a pair of power cables that connect to the motherboard? If so, are they connected? When I replaced the stock card from my 2006 Mac Pro, I had to use 2 cables for the new card (the ATI Radeon HD 4870). There are two that have to be plugged in to the motherboard, separate from the cables that go to the power supply. Here's the proper cable:
Amazon.com: PCIe PCI-e Power Cable for Mac G5 nVidia ATI Video Card - High Quality: Electronics


Please verify and include the exact model/year of your Mac and OS X version number (available from "About This Mac", then "More Info" on the Apple menu).
------
Links: Onyx | EasyFind | Apple Hardware Test | How to test your hard drive | The Safe Mac » Adware Removal Guide | Uninstall MacKeeper
------
Lifeisabeach - Mac-Forums Member of the Month June 2009, Feb 2012, and March 2013.
QUOTE Thanks
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
Lifesabeach,
I totally understand your mindset on this, however there is no OS installed because it is a new hard drive. Like I said I do get the Chime of goodness which indicates to me that the motherboard and memory are configured correctly. Shouldn't I get at least the white screen with a ? if there is no OS on it, or some sign of life. The green light does stay on the monitor with the little banner moving around that say's no DVI cable connected. Quite frankly this is the first Mac I have had this issue with. In regards to the Video power cables there is no place on the Video Card for the Aux power cable to connect to. I do have some PC based cards that do have this so I am familiar with these and that they need to be plugged in to work. otherwise I am stumped.
I did notice that there are 2 6pin power sockets mounted next to each other on the mother board that appear to be video power. if the machine is sitting upright and the memory boards are down in the lower right these connectors are in the upper left end of the mother board sitting end to end 2 holes wide and six holes long seperated by a little space, for 2 2 x 3 hole power cables to plug into. could this in fact be the wrong card for this machine.


Any other suggestions?
Dev
QUOTE Thanks
Lifeisabeach

 
Lifeisabeach's Avatar
 
Member Since: Sep 30, 2007
Location: Wilmington, NC
Posts: 7,048
Lifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i3 (mid-2010) + OS 10.9; TV 3; iPhone 5S; iPad 4

Lifeisabeach is offline
Quote:
Originally Posted by webdevii View Post
Lifesabeach,
I totally understand your mindset on this, however there is no OS installed because it is a new hard drive. Like I said I do get the Chime of goodness which indicates to me that the motherboard and memory are configured correctly. Shouldn't I get at least the white screen with a ? if there is no OS on it, or some sign of life. The green light does stay on the monitor with the little banner moving around that say's no DVI cable connected. Quite frankly this is the first Mac I have had this issue with. In regards to the Video power cables there is no place on the Video Card for the Aux power cable to connect to. I do have some PC based cards that do have this so I am familiar with these and that they need to be plugged in to work. otherwise I am stumped.
I did notice that there are 2 6pin power sockets mounted next to each other on the mother board that appear to be video power. if the machine is sitting upright and the memory boards are down in the lower right these connectors are in the upper left end of the mother board sitting end to end 2 holes wide and six holes long seperated by a little space, for 2 2 x 3 hole power cables to plug into. could this in fact be the wrong card for this machine.
I can't recall my exact experience with the ATI Radeon 4870 that I had, which was not intended for that Mac either but most certainly would work IF you had 10.5.6 or later installed, but you may HAVE to have 10.5.6 installed first for the drivers. The EFI version on the mainboard may be otherwise incapable of recognizing the card. Macs don't use BIOS or otherwise have a VGA fallback to use for limited graphics compatibility with any graphics card that gets plugged in, afaik.

Really, my only recommendation is to put back in the old card (you can have both in… just put the old one in an upper slot), stay connected using that until the OS is installed and fully updated, then switch your monitor to the new one and see what happens.

I did some additional Googling, and OWC confirms that the Apple-branded GT-120 will work perfectly well in the 2006 Mac Pro if you have the one with the 800 MHz bus. If you do have that model, then follow my recommendation above.

As for the PCIe power cords… if the card doesn't have the ports, then obviously you don't need them. As for whether or not you have the right card, this is what the correct Apple version looks like. The version shown in the eBay auction I linked to before looks quite different, and is what the PC version would look like. The PC version will only work IF it has been properly flashed to make it compatible.

EDIT: That OWC link had me a little confused. I don't believe the Mac Pro 1,1 had an 800 MHz memory bus option at all from more reading. They likely were referring to the 2008 models. Still... my prior recommendation stands if you want to try to make this work. The GT-120 appears to be an "inferior" card to the 4870, and since I know personally that the 4870 will work if you meet the OS version requirements, the GT-120 should also.


Please verify and include the exact model/year of your Mac and OS X version number (available from "About This Mac", then "More Info" on the Apple menu).
------
Links: Onyx | EasyFind | Apple Hardware Test | How to test your hard drive | The Safe Mac » Adware Removal Guide | Uninstall MacKeeper
------
Lifeisabeach - Mac-Forums Member of the Month June 2009, Feb 2012, and March 2013.
QUOTE Thanks
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
Again there is no way I can get an OS in if I do not have video. kinda that double edge gotcha!
QUOTE Thanks
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
Lifesabeach, I do have a Snowleopard install DVD how to I get it to boot directly to that install disc, I believe it is the Alt/Option key on a PC keyboard while holding the C key can you confirm. Keep in mind I got this machine without video card, memory or hard drive. I have since added the correct memory FB-667 in pairs. and the Hard Drive Bracket that allows 1 SATA drive to slide in via the bracket. and by getting the chime of goodness I do believe the memory is correct. just no fricken picture, and no installed OS

thank You for anything you can assist.

Dev
QUOTE Thanks
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
Further investigation reveals that the GT-120 Card I purchased from FeeBay, does identify as a GeForce 9500 when installed in a PC, I was a little taken back by that, I believe they did re-flash the firmware to be a wanna be mac card.

Another thing is there any tell tale sign I can look for on the motherboard or anywhere else to confirm what model this is. the only placard on the bottom is the generic disclaimers this copyrighted by that and so forth, C2006. That is why I am assuming that this is a Gen 1 2006 model Mac Pro with 2 Intel Xeon Processors in it. I am desperate now. If I cant find any reasonable answers here I am going to head to my shop Monday morning and do the trial by error deal.
QUOTE Thanks
pigoo3

 
pigoo3's Avatar
 
Member Since: May 20, 2008
Location: U.S.
Posts: 28,193
pigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond repute
Mac Specs: 13" MB 2.4ghz, 2gig ram, OS 10.7.5

pigoo3 is offline
I've seen the link where OWC says that the GT-120 works in the 1st generation Mac Pro's...which sounds great.

@webdevil: Assuming that this is true...there is always the possibility that the GT 120 video card you have is no good/busted.

- Nick

- Too many "beachballs", read this: Beachballs
- Computer seems slower than it used to? Read this for some slow computer tips: Speedup
- Almost full hard drive? Some solutions. Out of Space
- Apple Battery Info. Battery
QUOTE Thanks
pigoo3

 
pigoo3's Avatar
 
Member Since: May 20, 2008
Location: U.S.
Posts: 28,193
pigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond reputepigoo3 has a reputation beyond repute
Mac Specs: 13" MB 2.4ghz, 2gig ram, OS 10.7.5

pigoo3 is offline
Quote:
Originally Posted by webdevii View Post
Further investigation reveals that the GT-120 Card I purchased from FeeBay, does identify as a GeForce 9500 when installed in a PC, I was a little taken back by that, I believe they did re-flash the firmware to be a wanna be mac card.
Does the GT 120 card you have look like this:



...and if so...does it have just one Mini-Display port & one full sized DVI port? I'm just trying to figure out of you have a genuine GT 120 card...or a flashed one. Also...how much did you pay for it?

- Nick

- Too many "beachballs", read this: Beachballs
- Computer seems slower than it used to? Read this for some slow computer tips: Speedup
- Almost full hard drive? Some solutions. Out of Space
- Apple Battery Info. Battery
QUOTE Thanks
Lifeisabeach

 
Lifeisabeach's Avatar
 
Member Since: Sep 30, 2007
Location: Wilmington, NC
Posts: 7,048
Lifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond reputeLifeisabeach has a reputation beyond repute
Mac Specs: iMac i3 (mid-2010) + OS 10.9; TV 3; iPhone 5S; iPad 4

Lifeisabeach is offline
Quote:
Originally Posted by webdevii View Post
Again there is no way I can get an OS in if I do not have video. kinda that double edge gotcha!
I understand that…. thus my suggestion to put the old card back in if you had it. It seems you left out a lot of details in your original post.


Please verify and include the exact model/year of your Mac and OS X version number (available from "About This Mac", then "More Info" on the Apple menu).
------
Links: Onyx | EasyFind | Apple Hardware Test | How to test your hard drive | The Safe Mac » Adware Removal Guide | Uninstall MacKeeper
------
Lifeisabeach - Mac-Forums Member of the Month June 2009, Feb 2012, and March 2013.
QUOTE Thanks
webdevii

 
Member Since: Jun 11, 2011
Posts: 35
webdevii is an unknown at this point

webdevii is offline
Quote:
Originally Posted by pigoo3 View Post
I've seen the link where OWC says that the GT-120 works in the 1st generation Mac Pro's...which sounds great.

@webdevil: Assuming that this is true...there is always the possibility that the GT 120 video card you have is no good/busted.

- Nick
Nick, thanks for your imput, however as far as the 'Broke Theory', it does work in a PC and it Identifies as a GT 9500 Nvidia.
So I am assuming this was originally a 9500 flashed to Mac code to be a wannabe.

Thank You Nick for your input as any and all helps. I am just going down to the shop tomorrow where I have access to boxes of misc video cards, both mac and pc, hoping I get lucky. I am sick of buying cards based on one's opinion, I do appreciate the opinions, but to date none have worked. My bank account is starting to dwindle. hehe haha

Latez
Dev
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« New Camera | Can anyone help - weird problem... »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Mac Pro Purchase Saga pigoo3 Apple Desktops 6 04-26-2011 07:07 PM
Need to know how much RAM your Mac can hold? iLaugh Other Hardware and Peripherals 6 12-13-2009 02:49 PM

All times are GMT -4. The time now is 05:33 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?