Results 1 to 11 of 11
  1. #1


    Member Since
    May 20, 2006
    Posts
    41
    Specs:
    PowerMac G5 Dual 2.0Ghz, 250GB Hard Drive, 4GB RAM, GeForce FX5200, iPhone 3G 8GB
    G5 Audio Input Problems
    I was attempting to record some vinyl records to my computer when I noticed that my audio line-in wasn't showing up under System Preferences. I have everything I need to get my records onto the computer, but now I can't seem to get my Mac to recognize this input signal. When looking at the back of my PowerMac, I noticed that only the Optical Output has a red light lit up, not the optical input which is making me think that the optical/analog inputs are not functioning properly. Is this a hardware issue or am I just missing something. I posted a picture of what is showing up in System Preferences. Thanks!


  2. #2

    bobtomay's Avatar
    Member Since
    Dec 22, 2006
    Location
    Texas, where else?
    Posts
    26,465
    Specs:
    15" MBP '06 2.33 C2D 4GB 10.7; 13" MBA '14 1.8 i7 8GB 10.11; 21" iMac '13 2.9 i5 8GB 10.11; 6S
    If the optical out has a red light showing with nothing in the port, it is stuck in the on position.

    It happens on occasion. Only once in 2 1/2+ yrs on my MBP.
    Use a toothpick or something similar and just kind of wiggle it around in the port to turn it off. It doesn't require any pressure, you're not trying to break anything.
    I cannot be held responsible for the things that come out of my mouth.
    In the Windows world, most everything folks don't understand is called a virus.

  3. #3


    Member Since
    May 20, 2006
    Posts
    41
    Specs:
    PowerMac G5 Dual 2.0Ghz, 250GB Hard Drive, 4GB RAM, GeForce FX5200, iPhone 3G 8GB
    I tried wiggling a pen cap and a paper clip and the red light is still on. Would plugging in an optical cable and removing it help? I don't have a cable here, but I could get one and try.

  4. #4

    bobtomay's Avatar
    Member Since
    Dec 22, 2006
    Location
    Texas, where else?
    Posts
    26,465
    Specs:
    15" MBP '06 2.33 C2D 4GB 10.7; 13" MBA '14 1.8 i7 8GB 10.11; 21" iMac '13 2.9 i5 8GB 10.11; 6S
    Sometimes plugging a cable in and out a few times works, but the toothpick method has seemed to be more effective usually.
    Give it a couple more shots. If not, you may need to take it in.
    I cannot be held responsible for the things that come out of my mouth.
    In the Windows world, most everything folks don't understand is called a virus.

  5. #5


    Member Since
    May 20, 2006
    Posts
    41
    Specs:
    PowerMac G5 Dual 2.0Ghz, 250GB Hard Drive, 4GB RAM, GeForce FX5200, iPhone 3G 8GB
    Will the Optical-out function like this. Or will I need to release the on feature first?

  6. #6

    bobtomay's Avatar
    Member Since
    Dec 22, 2006
    Location
    Texas, where else?
    Posts
    26,465
    Specs:
    15" MBP '06 2.33 C2D 4GB 10.7; 13" MBA '14 1.8 i7 8GB 10.11; 21" iMac '13 2.9 i5 8GB 10.11; 6S
    When it happened to me, my headphones still worked when I plugged them in.
    I cannot be held responsible for the things that come out of my mouth.
    In the Windows world, most everything folks don't understand is called a virus.

  7. #7


    Member Since
    May 20, 2006
    Posts
    41
    Specs:
    PowerMac G5 Dual 2.0Ghz, 250GB Hard Drive, 4GB RAM, GeForce FX5200, iPhone 3G 8GB
    Any recommendation about the analog line-in?

  8. #8

    dtravis7's Avatar
    Member Since
    Jan 04, 2005
    Location
    Modesto, Ca.
    Posts
    28,869
    Specs:
    iMac 2010 27" QuadI7 OSX10.11, iMac 2008 OSX10.11, MBP Late2011OSX10.11 , iPad Air, iPhone 3GS
    Even though you see no red light on the Input it could be the same issue.

  9. #9


    Member Since
    May 20, 2006
    Posts
    41
    Specs:
    PowerMac G5 Dual 2.0Ghz, 250GB Hard Drive, 4GB RAM, GeForce FX5200, iPhone 3G 8GB
    Could the issue with the Optical being in the 'On' setting be the reason my analog input isnt working?

  10. #10


    Member Since
    May 20, 2006
    Posts
    41
    Specs:
    PowerMac G5 Dual 2.0Ghz, 250GB Hard Drive, 4GB RAM, GeForce FX5200, iPhone 3G 8GB
    Any other suggestions or pointers?

  11. #11


    Member Since
    Sep 14, 2009
    Posts
    1
    I am having the same exact problem with my G5. Red light on the optical line out and the audio line in input is not working. The tooth pick method has not worked for me

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. No Output or Input audio ?!
    By Rubber muffler in forum Apple Notebooks
    Replies: 1
    Last Post: 11-11-2013, 01:33 AM
  2. Problems with Audio Input on Garage Band
    By SamJ35 in forum Music, Audio, and Podcasting
    Replies: 3
    Last Post: 12-15-2008, 01:58 PM
  3. Audio input line
    By kernalwinks in forum Music, Audio, and Podcasting
    Replies: 0
    Last Post: 10-12-2007, 05:38 PM
  4. G5 audio input?
    By ddog in forum Switcher Hangout
    Replies: 6
    Last Post: 10-04-2006, 06:47 AM
  5. What's up with my Audio Input?
    By Audio.Trench in forum Apple Desktops
    Replies: 4
    Last Post: 07-19-2006, 11:30 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •