New To Mac-Forums?

Welcome to our community! Join the discussion today by registering your FREE account. If you have any problems with the registration process, please contact us!

Get your questions answered by community gurus • Advice and insight from world-class Apple enthusiasts • Exclusive access to members-only contests, giveaways and deals

Join today!

 
Start a Discussion
 

Mac-Forums Brief

Subscribe to Mac-Forums Brief to receive special offers from Mac-Forums partners and sponsors

Join the conversation RSS
Apple Desktops Discussion of Apple's desktop machines including Mac Pro, iMac, Power Mac, and mini

iMac - iMac GRAY Screen boot problem


Post Reply New Thread Subscribe

 
Thread Tools
kokyaw

 
Member Since: Mar 13, 2008
Posts: 6
kokyaw is on a distinguished road

kokyaw is offline
I have 20" Intel Core 2 duo iMac with 2G RAM, 250 GB hard drive.

This 'won't pass blank grey screen' scenario has happened to me for quite a few times now.

You can skipped "First Time" and "Second Time" if you don't have time to read. Please go straight to "Third Time (most recent)" section cos' I need help there!

First Time
-----------
What I had: Bootcamp Dual boot with Leopard and Vista Ultimate 32 bits
What happened: won't pass blank grey screen
Tried: pressing 'c' to boot from leopard CD, resetting PRAM, holding mac mouse to eject without success.
Story:
I finally took the mac to store and left it there for a few days till they called me up. They said they tested the hardware which was fine and said software has some issues. I went there and the guy told me to hold down that magic 'c' again while booting and it BOOTED into the leopard cd in one shot. I did a clean install of Leopard and windows.
Problem solved!

Second Time
------------
What I had: Bootcamp Dual boot with Leopard and XP Pro 32 bits
What happened: won't pass BLANK grey screen.
Tried: pressing 'c' to boot from leopard CD, resetting PRAM, holding mac mouse to eject without success, etc..
Story:
This time, I didn't take it to store. After my iMac was fixed from the first time, I did install XP Pro I got from my university (you can still see I didn't give up dual booting yet) after Vista failed on me. But this stupid grey screen came up every time again. My leopard cd was in the cd-drive which ran at the startup and then nothing happened with 'c' pressed. So I was frustated and left it like that and was using my laptop. Two days ago, I restarted my mac and wala! it booted straight into Leopard. I didn't press anything. It was MAGIC. I can't believe it.
Problem solved!

Third Time (most recent, different from above two, NEED some HELP HERE!!!!)
-----------
What I had: Bootcamp Dual boot with Leopard and XP Pro 32 bits
What happened***: won't pass the grey screen WITH AN APPLE logo***.
Tried:
0. I haven't put in my leopard CD yet. Because once I put it in, it WILL NOT come out!
1. Pressed 'X' - no response.
2. Pressed 'option' - nothing happened (this time, the apple logo disappears from the grey screen after boot up, but nothing after that)
3. Pressed 'ctrl+S'. Nothing happened (grey screen with apple)
4. Pressed 'cmd+S'. Then it booted in to a black screen and showed me some texts. I copied the last few lines below:

...
....
....
Mac framework successfully initialized
using 10485 buffer headers and 4096 cluster IO buffer headers
devfs_make_node: not ready for devices!
IOAPIC: Version 0x20 vectors 64:87
ACPI: syster state [S0 S3 S4 S5] (S3)
mbinit: done
Security auditing service present
BSM auditing present
rooting via boot-uuid from /chosen: C611669E-6047-3161-A8E6-327A8F98BEAC
Waiting on <dict ID="0"><key>IOProviderClass</key><string ID="1">IOResources</string><key>IOResourceMatch</key><string ID="2">boot-uuid-media</string></dict>
FireWire (OHCI) Lucent ID 5901 built-in now active, GUID 001cb3fffe9eda40; max speed x800.
wl0: Broadcom BCM4328 802.11 Wireless Controller

Sometimes, the last two lines: "FireWire (OHCI)....." and "wl0: Broadcom...." showed up, but not always. It stucked at "Waiting on <dict....." line usually.

PLEASE HELP ME!! I don't have a car to take it to the store. I have to bother my friend again. So I want to solve it at home.

Thanks a lot!
kk
QUOTE Thanks
Soulwar

 
Soulwar's Avatar
 
Member Since: Jan 27, 2008
Location: Estero, FL
Posts: 1,515
Soulwar is just really niceSoulwar is just really niceSoulwar is just really niceSoulwar is just really nice
Mac Specs: iMac 17" 1Ghz G4  iPhone 3G  10.5.5

Soulwar is offline
Some items to read and (hopefully) try. Make sure you unplug everything except the mouse and keyboard as well.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106214
http://docs.info.apple.com/article.h...db_strtup.html
http://www.thexlab.com/faqs/durepairfns.html
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303081

When all else fails, try everything!
The Rep System and you.
Life's a joke...If you're not laughing, then you didn't get it.

June 2008

QUOTE Thanks
hojo53

 
Member Since: Mar 15, 2008
Posts: 2
hojo53 is on a distinguished road

hojo53 is offline
having a very similar issue with my second gen non-intl g5.

This morn, net connection dropped. Didn't think much of it. Reboated router and modem, and g5.

On startup, this is where things got hairy. Gray screen with apple logo, and fans running constantly, loud.

-Could not boot in safe mode.
-Booted from Leopard install disc, and performed a disc repair, unsuccessfuly gave me error "disc could not be unmounted"
-Performing reinstall of Leopard now (taking 3 hrs now, way longer than when i upgraded)

Seems when i upgraded to leopard 3 months ago, the machine starting running way hotter than previously, and fan ran more often. Could this have affected the disc?

Haven't heard of many macs overheating under similar conditions as mine.
QUOTE Thanks
kokyaw

 
Member Since: Mar 13, 2008
Posts: 6
kokyaw is on a distinguished road

kokyaw is offline
Quote:
Originally Posted by Soulwar View Post

Thanks for the links! I tried but still failed. I don't know why booting keeps failing...
QUOTE Thanks
MacHeadCase
Guest
 
Posts: n/a

Why not give Apple Care a call ? You're still under warranty, are you not ? They will assist you in troubleshooting and if it doesn't work, they can arrange for your Mac to be picked up for repairs.
QUOTE Thanks
kokyaw

 
Member Since: Mar 13, 2008
Posts: 6
kokyaw is on a distinguished road

kokyaw is offline
Quote:
Originally Posted by MacHeadCase View Post
Why not give Apple Care a call ? You're still under warranty, are you not ? They will assist you in troubleshooting and if it doesn't work, they can arrange for your Mac to be picked up for repairs.
Yeah, I tried that but not helpful. They just told me to drop it off at the store.
QUOTE Thanks
MacintoshGeek

 
Member Since: Mar 16, 2008
Posts: 10
MacintoshGeek is on a distinguished road

MacintoshGeek is offline
Quote:
Originally Posted by kokyaw View Post
Yeah, I tried that but not helpful. They just told me to drop it off at the store.
Have you tried holding the Option key down when the machine starts up? That allows you to choose which OS you will boot from. I only skimmed over this thread, so if you have tried that, I apologize in advance.
QUOTE Thanks
kokyaw

 
Member Since: Mar 13, 2008
Posts: 6
kokyaw is on a distinguished road

kokyaw is offline
Quote:
Originally Posted by MacintoshGeek View Post
Have you tried holding the Option key down when the machine starts up? That allows you to choose which OS you will boot from. I only skimmed over this thread, so if you have tried that, I apologize in advance.
Yeah, I tried that already and it doesn't bring me up anything. But thanks though!
QUOTE Thanks
dennevans

 
Member Since: Apr 17, 2008
Posts: 2
dennevans is on a distinguished road

dennevans is offline
I have the same problem with a just out of warranty iMac (white). Restating, the problem is that no matter what I try, when booting, the "gray screen" with the apple comes up, but not the spinner.

The hard disk is OK, because with a firewire, I am able to use it as an external drive to operate a seperate iMac. Firmware is current, and all startup options work except it won't pass the grey screen with the apple and the spinner will not spin.

Help. I want to avoid using an expensive tech service.
QUOTE Thanks
nk.drozd

 
Member Since: Nov 24, 2010
Posts: 2
nk.drozd is on a distinguished road

nk.drozd is offline
Quote:
Originally Posted by kokyaw View Post
I have 20" Intel Core 2 duo iMac with 2G RAM, 250 GB hard drive.

This 'won't pass blank grey screen' scenario has happened to me for quite a few times now.

You can skipped "First Time" and "Second Time" if you don't have time to read. Please go straight to "Third Time (most recent)" section cos' I need help there!

First Time
-----------
What I had: Bootcamp Dual boot with Leopard and Vista Ultimate 32 bits
What happened: won't pass blank grey screen
Tried: pressing 'c' to boot from leopard CD, resetting PRAM, holding mac mouse to eject without success.
Story:
I finally took the mac to store and left it there for a few days till they called me up. They said they tested the hardware which was fine and said software has some issues. I went there and the guy told me to hold down that magic 'c' again while booting and it BOOTED into the leopard cd in one shot. I did a clean install of Leopard and windows.
Problem solved!

Second Time
------------
What I had: Bootcamp Dual boot with Leopard and XP Pro 32 bits
What happened: won't pass BLANK grey screen.
Tried: pressing 'c' to boot from leopard CD, resetting PRAM, holding mac mouse to eject without success, etc..
Story:
This time, I didn't take it to store. After my iMac was fixed from the first time, I did install XP Pro I got from my university (you can still see I didn't give up dual booting yet) after Vista failed on me. But this stupid grey screen came up every time again. My leopard cd was in the cd-drive which ran at the startup and then nothing happened with 'c' pressed. So I was frustated and left it like that and was using my laptop. Two days ago, I restarted my mac and wala! it booted straight into Leopard. I didn't press anything. It was MAGIC. I can't believe it.
Problem solved!

Third Time (most recent, different from above two, NEED some HELP HERE!!!!)
-----------
What I had: Bootcamp Dual boot with Leopard and XP Pro 32 bits
What happened***: won't pass the grey screen WITH AN APPLE logo***.
Tried:
0. I haven't put in my leopard CD yet. Because once I put it in, it WILL NOT come out!
1. Pressed 'X' - no response.
2. Pressed 'option' - nothing happened (this time, the apple logo disappears from the grey screen after boot up, but nothing after that)
3. Pressed 'ctrl+S'. Nothing happened (grey screen with apple)
4. Pressed 'cmd+S'. Then it booted in to a black screen and showed me some texts. I copied the last few lines below:

...
....
....
Mac framework successfully initialized
using 10485 buffer headers and 4096 cluster IO buffer headers
devfs_make_node: not ready for devices!
IOAPIC: Version 0x20 vectors 64:87
ACPI: syster state [S0 S3 S4 S5] (S3)
mbinit: done
Security auditing service present
BSM auditing present
rooting via boot-uuid from /chosen: C611669E-6047-3161-A8E6-327A8F98BEAC
Waiting on <dict ID="0"><key>IOProviderClass</key><string ID="1">IOResources</string><key>IOResourceMatch</key><string ID="2">boot-uuid-media</string></dict>
FireWire (OHCI) Lucent ID 5901 built-in now active, GUID 001cb3fffe9eda40; max speed x800.
wl0: Broadcom BCM4328 802.11 Wireless Controller

Sometimes, the last two lines: "FireWire (OHCI)....." and "wl0: Broadcom...." showed up, but not always. It stucked at "Waiting on <dict....." line usually.

PLEASE HELP ME!! I don't have a car to take it to the store. I have to bother my friend again. So I want to solve it at home.

Thanks a lot!
kk
Okay, so here is the solution that i have come up with for my iMac




So, iv got the same problem, but apple store is way to far, and i don't have my license yet, so iv tried to do everything i could, and have made my computer work again.
I have 27'' iMac,3.2GHz, intel core i3, 2010. I had a boot camp windows installed on it, witch was working with no problems, so at least I could copy all of my files to external hard drive. But the fact that i had my windows work perfectly, i knew that the problem that i (we) had is not with hardware.


There is 2 DVD, that have came with my computer: one is Mac OS X install DVD, and the second one is iMac application install DVD. I have inserted the first one into my computer, and booted it of the DVD. (to boot from dvd drive, turn off your computer any way you want, then turn it back on and press opton(alt) key starting as son as you hear the apple-turn-on sound, and keep pressing it until you will see the picture of your hard drive, and then, you can press the "eject the CD/DVD" key on your keyboard. The current CD/DVD will be ejected, and you can put in the iMac OS X install DVD. Than you should wait at least a minute, you will see a new CD pic. on there, chose it and press "enter".)
After booting my computer of that DVD, you will see that grayish screen but this time wait. ( the information is loading from the DVD. It will take about 2-5 minutes, but you should wait all 10. If it doesn't work, start over with that booting thing), it will tell you, that its gonna install you a new OS, but don't worry about that. In the menu you'll see, you will have to chose a language, so do it. After that, you will see a regular Mac top screen bar, with something like """apple sign", "mac OS installer", bla bla bla... , and finally "utilities"" on it. We need the utilities thing. Click it, and it will give you different utilities. The one that i have used,(and probably you should) is "Disk utility". Open it, and choose the hard drive with the installed Mac OS on it (probably it will be named Macintosh HD. Then, click the "verify disk", it should take some time, and after its done (hopefully saying that you have tons of errors and problems with it), click "Repair Disk".Hopefully it will repair it. Then you can run the "verify the disk permissions" test, and then "repair disk permissions".
That the thing that have SAVED my iMac. So now just shut it down by pressing the power button, and turn it on as regular, and it MUST work!!!!

If it doesn't, you van run some other tests, (for example a hardware test that is on the other DVD, just boot for it). But if it DOES work, well… we are happy people now, with working Macs .
i am very new to the mac, and i am very happy (and proud) that i have solved this problem, zoo please email me, if it worked for you!! nk.ddrozd@gmial.com, or to my mailbox on mac-forums.com
QUOTE Thanks
mac user 99

 
Member Since: Jun 24, 2011
Posts: 1
mac user 99 is on a distinguished road

mac user 99 is offline
take the back apart of the imac and there is a small grey button with a power emblem beside it press this and put the back back on and power it up this should fix your problems
QUOTE Thanks

Post Reply New Thread Subscribe


« Mac Mini not booting | Moving files problem »
Thread Tools

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts
BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
iMac will only boot when sound is muted before shutdown Luke35 OS X - Operating System 11 03-03-2009 03:24 PM
Boot Camp - Windows XP problem nugulus Running Windows (or anything else) on your Mac 0 03-02-2008 10:26 AM
iMac boot problem BauerHaus Apple Desktops 3 01-07-2008 02:35 PM
iMac screen trouble coinbow Apple Desktops 3 09-16-2005 05:38 PM
Imac G4 700 boot problem jmlcc Apple Desktops 3 04-04-2005 06:26 PM

All times are GMT -4. The time now is 07:31 PM.

Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
X

Welcome to Mac-Forums.com

Create your username to jump into the discussion!

New members like you have made this community the ultimate source for your Mac since 2003!


(4 digit year)

Already a member?