View Full Version : Transferring photo album from iMac to iPad?

04-08-2016, 07:24 AM
I always transfer photos from my camera to my iMac, so I can edit them and put them in an album. No problems with that. Next I want to transfer the album from my iMac to my iPad, and here I always have an almighty struggle. I only do it two or three times a year, not frequently enough to be familiar with the process, so I long ago wrote down the steps to follow. These have kind of worked in the past, although never very smoothly and only after lots of trial and error:

Open iPhoto create new Album - click file (top left bar) import photos to Library in Event file copy and paste into new album (name).
Link with cable to iPad open iTunes on iMac view sidebar click iPad click photos tick all Albums wanted on iPad (existing ones wiped out) apply - sync.

The problem now is that when I open iTunes I can no longer see any way to open a sidebar or go any further - the "front page" of iTunes seems to have changed.

Can someone please help me? If I had any hair left I would have torn it out in frustration by now!

04-08-2016, 01:36 PM
Have you tried sharing with Airdrop?


04-08-2016, 11:27 PM
Take a look at iMazing and iExplorer and see either of them won't do what you want, via:

You don't need Apple's recent latest either…

04-10-2016, 05:10 AM
Thank you all for your help.

I don't like the idea of automatically synching files, as I only want to move one photo folder across every now and then.

I did have another thought prompted by the suggestions for external systems, that is to use Dropbox, which I having been using to store files I'm working on. So I uploaded the photo folder to it and sure enough (after a very long time - it's a big folder) the folder appeared in the Dropbox folder on my iPad. Now I have to work out how to get the photos from Dropbox into the iPad's library - something else which isn't at all obvious!

Any suggestions?

04-10-2016, 05:32 AM
Click and drag? Import from Photos?

04-10-2016, 09:29 AM
See here, https://support.apple.com/kb/PH19458?locale=en_US&viewlocale=en_US

Many thanks, that one eventually worked, although I'm not sure quite how - it just happened!