Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Booting issue after adding a second hard drive

    Member Since
    Sep 21, 2009
    Posts
    5
    Unhappy Booting issue after adding a second hard drive
    I am in the process of cloning some hard drives for a mac lab, but I haven't been very successful. Occasionally I get a hard drive in, the main drive boots, and I use CCC to do the job. But more often then not I get either the blinking folder, or a circle with a slash through it at the gray screen. I've tried every possible configuration I can think of for the jumpers on the hard drives, and I have tried attaching them to both IDE channels. Is there trick to getting this to work consistently? Thanks for any info.

  2. #2
    Booting issue after adding a second hard drive
    Mac SK's Avatar
    Member Since
    Oct 20, 2006
    Posts
    1,513
    One has to be Master and the other Slave. Once you got the OS drive as master and it boots the machine dont change it.

  3. #3
    Booting issue after adding a second hard drive

    Member Since
    Sep 21, 2009
    Posts
    5
    I have done that. I've even go so far as to use the second IDE channel and still have it set to slave. Do I just have bad drives? They worked when they were pulled.

  4. #4
    Booting issue after adding a second hard drive
    Ekim's Avatar
    Member Since
    Sep 24, 2009
    Location
    New York
    Posts
    146
    Specs:
    MBP - 15in, 2.66ghz, 8gb RAM, 2x GPU, 320gb HDD
    Quote Originally Posted by bolivartech View Post
    I am in the process of cloning some hard drives for a mac lab, but I haven't been very successful. Occasionally I get a hard drive in, the main drive boots, and I use CCC to do the job. But more often then not I get either the blinking folder, or a circle with a slash through it at the gray screen. I've tried every possible configuration I can think of for the jumpers on the hard drives, and I have tried attaching them to both IDE channels. Is there trick to getting this to work consistently? Thanks for any info.
    Make sure that the pins for the original device are set as they were prior OS X is very particular in the way that it searches for bootable partitions. If you've already done this use your OS cd to boot. Also, make sure that the all pins are making full contact, a bent pin will definitely cause you some troubles!

  5. #5
    Booting issue after adding a second hard drive

    Member Since
    Sep 21, 2009
    Posts
    5
    Well what should I do if I can get the original one to boot? Aside from setting the second drive to slave, there shouldn't be any issues then. The drives are all alike and the slave setting is actually without jumpers.

  6. #6
    Booting issue after adding a second hard drive

    Member Since
    Sep 26, 2009
    Posts
    8
    How are you connecting the drives?
    You may have a damaged cable.

    I've seen a lot of intermittent problems with shorter cable and those that get handled a lot. Wires do break inside. Try a new cable or add a magnet (called a "Toroid") to the one you have - you're maxing out the data transfer speed and you have to have perfect cables.

  7. #7
    Booting issue after adding a second hard drive

    Member Since
    Sep 21, 2009
    Posts
    5
    That thought hadn't occurred to me. I will try different cables and let you know. Thanks.

  8. #8
    Booting issue after adding a second hard drive

    Member Since
    Sep 21, 2009
    Posts
    5
    Sorry it took so long to reply. The cable did the trick, honestly I've never had an IDE cable go bad so it wasn't something I looked for. Thanks again!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 02-15-2015, 04:02 PM
  2. Adding a hard drive
    By joeg679 in forum Apple Notebooks
    Replies: 6
    Last Post: 10-25-2011, 05:08 PM
  3. Hard drive not booting
    By micpopov in forum Apple Desktops
    Replies: 0
    Last Post: 05-29-2009, 09:20 AM
  4. Replies: 1
    Last Post: 03-08-2007, 04:14 PM
  5. Only booting with one hard drive ? :S
    By Rawkas in forum Apple Desktops
    Replies: 6
    Last Post: 01-29-2007, 03:39 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •